Két nap alatt 200 000 aláírást gyűjtöttek a japánok az olimpiarendezés ellen

japán koronavírus
Az olimpia miatt emelték a koronavírus riasztási szintjét Tokióban
Vágólapra másolva!
A japánok egy online aláírásgyűjtés formájában tiltakoznak a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékok megrendezése ellen. Két nap alatt több mint 200 000 aláírás jött össze a rendezés ellen. A közvélemény az újonnan megjelenő koronavírus-mutációk erősen fertőző változatai miatt kezdett el pánikolni - olvasható a japán sajtóban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak, Yoshihide Suga japán miniszterelnöknek és a szervezők más képviselőinek címzett petíció szerint a játékokat nem szabad megrendezni ebben a globális egészségügyi válságnak a közepén.

- állítja a Change.org petíció angol változata, amelyet szerdán délben indított Kenji Utsunomiya ügyvéd, aki már többször indult a tokiói kormányzói tisztségért.

"Az egészségügyi források hiánya, amelyben Tokió és Japán többi része szenved, arra utal, hogy a játékok mekkora veszélyt és félelmet jelentene az olimpia az egészségügyi dolgozóknak, az állampolgároknak és a résztvevőknek" - fogalmazott.

Az olimpia miatt emelték a koronavírus riasztási szintjét Tokióban Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Kevesebb, mint három hónap van az olimpia rajtjáig, Tokió jelenleg COVID-19 vészhelyzeti állapotban van, amely jelenleg május 11-i dátummal ér véget. Azonban az oldal információi szerint ezt pénteken meghosszabbítják a fertőzések visszaszorítása és a kórházak terhelésének könnyítése érdekében.

Utsunomiya a Twitteren elmondta, hogy az aláírások összegyűjtését tervezi a NOB elnökének május 17-én történő Japánba látogatásáig.

Bach és a japán szervezőbizottság egyaránt azt mondta, hogy biztonságos az olimpia és a paralimpia megrendezése.

De a média közvélemény-kutatásai folyamatosan azt mutatták, hogy Japánban az emberek nagy többsége ellenzi a nyáron a játékok megrendezését az egyéves elhalasztást követően is.

Tokiói kormányzója, Yuriko Koike és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke találkozót tartottak a japán fővárosban, amelynek során megerősítették együttműködésüket az olimpia előtt.

Miközben megértését fejezi ki az olimpiai rendezés miatt aggódó japán emberek irányába, Coe elmondta, hogy továbbra is együttműködik a rendező várossal, valamint a játékok reményt adhatnak ebben a nehéz időszakban.

Coe, aki a 2012-es londoni olimpia szervező testületét vezette, szerdán egy maratoni tesztversenyt nézett meg Szapporóban. Coe elárulta, hogy látogatásának célja, hogy megmutassa a szövetsége támogatását a tokiói játékokkal kapcsolatban.

Csütörtökön a NOB közölte, hogy az olimpián és a paralimpián részt vevő sportolóknak ingyen adagokat biztosít a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett COVID-19 vakcináról.

Eközben a japánok oltakozása még csak a 65 évnél idősebb emberek számára kezdődött el a múlt hónapban, és lehetetlen, hogy a nagyközönség nagy részét beoltják az olimpia július 23-i rajtjáig.