Társoldalunk:

A járványhelyzet miatt elmaradhat a NOB elnökének májusi tokiói látogatása

2021.05.07. 12:59

Hasimoto Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint "nagyon nehézkesnek" tűnik, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke május közepén ellátogathasson a tavalyról idén nyárra halasztott játékok helyszínére.

Hasimoto erről pénteken beszélt, röviddel azelőtt, hogy vélhetően bejelentik, a koronavírus-járvány miatt eredetileg május 11-ig elrendelt vészhelyzetet a hónap végéig meghosszabbítják Tokióban. Ennek oka, hogy a fertőzések száma ismét növekedett.

Korábbi sajtóértesülések szerint Bach május 17-én érkezne a japán fővárosba, és találkozna Szuga Josihide miniszterelnökkel, Hasimotóval, valamint Koike Juriko tokiói kormányzóval is. A NOB ugyanakkor eddig csak annyit közölt, hogy az elnök japán látogatásának egyelőre nincs konkrét időpontja.

Thomas BachForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A 67 éves NOB-elnök legutóbb novemberben járt Tokióban, és akkor egyeztetett Szugával, valamint a szervezőkkel. Azt követően mind a NOB, mind pedig a szervezőbizottság többször megerősítette, hogy mindenképpen az idénre halasztott olimpia biztonságos megrendezésére törekednek.

Az elmúlt néhány napban ugyanakkor online petíció indult Japánban a játékok törlése érdekében, ezt pedig immár több mint 210 ezren írták alá. A tokiói lakosság túlnyomó többsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ellenzi az olimpia idei megrendezését. Az ok részben az oltási program lassú végrehajtása, részben pedig az emelkedő fertőzésszám.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségére a tervek szerint július 23-án kerül sor, az esemény pedig augusztus 8-ig tart.