A halál torkából jöttem vissza - a világbajnok sportoló döbbenetes vallomása

Horizontal
Patrik Sjöberg edzője, Viljo Nousiainen (a képen balra), aki szexuálisan bántalmazta és kizsákmányolta a sportolót
Vágólapra másolva!
A magasugrás egykori svéd világbajnoka és fedettpályás világcsúcstartója, Patrik Sjöberg döbbenetes időszakon ment keresztül. Előbb egy, a kocsija elé futó róka miatt szenvedett balesetet, majd elkapta a koronavírust. Sokáig élet és halál között lebegett. Azt mondta: látta azt a fényt, amelyről úgy beszélnek, hogy a halál pillanata előtti utolsó világosság. Megrázó vallomását a svéd Expressen című lap újságírójának mondta el.

Patrik Sjöberg lassú léptekkel érkezett az Expressen újságírójával, Anna Friberggel megbeszélt göteborgi találkozójára. Azt mondta, hogy mindenképpen a szabadban szeretne összefutni az újságíróval.

Amikor kezet fogtak, s leültek egy padra, az egykori sportoló alig kapott levegőt.

Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélni tudjon.

Patrik Sjöberg egy 2011-es képen Forrás: AFP/-

Persze nem ez volt a legnagyobb gondom akkor, amikor élet és halál között lebegtem."

Patrik Sjöberg

Az 56 éves svéd atléta az 1987-es római világbajnokságon nyerte meg a magasugrást 238 centis eredménnyel. Három olimpián indult. Az 1984-es Los Angelesben rendezett és az 1988-as szöuli játékokon ezüstérmet nyert, 1992-ben Barcelonában harmadik lett. A fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon 1985 és 1992 között négy aranyérmet nyert.

Az egykori kiváló atléta nagyon lefogyott, szinte alig áll a lábán. Azt mondja, hogy a séta egyelőre teljesen kikészíti, csak minden második nap próbálkozik meg ezzel.

Amikor a séták másnapján felébred, még az is nehezére esik, hogy saját lakásában a konyhába kimenjen.

"Az én kálváriám 2021 január végén kezdődött el" - mesélte tovább Sjöberg. "Autót vezettem, amikor azt láttam, hogy egy róka szalad át előttem. Nem akartam elütni az állatot, ezért fékeztem egyet, de a kocsi megcsúszott és nekihajtottam az út menti szalagkorlátnak. Az autó teljesen összetört, kiszedtek belőle, de ekkor még nem éreztem azt, hogy nagy bajom lenne. A rendőrség kivitt a vasútállomásra, így vonattal mehettem tovább az eredeti úti célom, Stockholm felé.

Patrik Sjöberg az 1992-es barcelonai olimpián:

Stockholmból hazatérve Sjöberg nem tehetett mást, göteborgi lakásában önkéntes karanténba vonult. Nem találkozott senkivel, teljesen elszigetelte magát. "De ez sem segített. Az állapotom folyamatosan romlott, már a WC-re sem tudtam kimenni. Teljesen összeomlottam. Ekkor hívtam az egyik barátomat, aki megpróbált segíteni, de már mindketten tudtuk, hogy azonnal kórházba kell mennem.

Ez a fotó akkor készült, amikor Sjöberg interjút adott az Expressennek:

Sjöberget először az Östra kórházba vitték Göteborgban. Onnan a Sahlgrenska kórházba szállították át.

A röntgenfelvételek kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg. A helyzetet az is nehezítette, hogy Sjöberg ekkor már vérmérgezésben is szenvedett.

Mesterséges kómába helyezték, lélegeztetőgépre kötötték. Így telt el a következő két hét. Közben az orvosok azon tanakodtak, hogy Sjöberg fél tüdejét eltávolítsák-e. Erre végül nem került sor.

"Két hét után próbálkoztak meg azzal, hogy felébresszenek. Ez nagyon nehezen ment. Sem a karomat, sem a lábaimat nem tudtam mozgatni. Az orvosok azzal biztattak, hogy ez ilyenkor normális. Egészen érdekes volt az első élmény az ébredés után.

A magasugrás egykori világbajnoka, Patrik Sjöberg két hétig volt lélegeztetőgépen Forrás: Instagram

Hallucináltam, azt hittem, hogy két orvossal beszélgetek valami irodában. Úgy láttam magam, hogy elegánsan felöltözve tárgyalok a doktorokkal. Majd, amikor végeztünk, jött értem egy repülő és Katarba utaztam, ahol szerződtetek Forma-1-es pilótának. Ilyen képek jelentek meg előttem a kórházi ágyon fekve.

Szinte biztos voltam abban, hogy meg fogok halni. Ott álltam a másik oldalon, de nemet mondtam. Nem akartam meghalni."

Sjöberg végül három hetet töltött az intenzív osztályon. "Négy-öt nap telt el, amíg újra beszélni tudtam. Kezdetben alapvető szavak sem jutottak az eszembe. A mobilomon sem tudtam írni. Megalázónak éreztem azt, ahogy a katétert belém vezették, hogy jöttek mosdatni.

Patrik Sjöberg edzője, Viljo Nousiainen (a képen balra), aki szexuálisan bántalmazta és kizsákmányolta a sportolót Forrás: AFP/Jack Mikrut

Korábban sosem volt ilyen élményem. Közben azon gondolkodtam, hogy még egyszer én ezt biztosan nem akarom átélni.

Sjöberg a sportolói pályafutásának befejezésével nem vetette meg az alkoholt, és kipróbálta a drogokat is. Most azt mondja, hogy ez a betegség ráébresztette, hogy soha többet nem élhet úgy, ahogy korábban. "Másfél éve tiszta vagyok, lejöttem a drogokról. De csak most, a mögöttem lévő időszak mutatta meg, mennyire nem éri meg az embernek kicsinálni magát. Kelj fel, reggelizz meg, menj el sétálni. Most ezek éltetnek, hogy meg tudom csinálni.

Patrik Sjöbergnek fiatalon sem volt könnyű élete. Mostohaapja, Viljo Nousiainen, aki a magasugró edzője is volt, szexuálisan zaklatta és kizsákmányolta a svéd atlétát. Sjöberg 10 évvel ezelőtt erről is írt abban a könyvben, amelynek az "Amit nem láttál" címet adta.

Az Amit nem láttál című könyvet 2011-ben írta meg Patrik Sjöberg Forrás: AFP/-

Sjöberg korábban egy olyan csoportban dolgozott, amely segített azoknak az embereknek, akiket szexuálisan bántalmaznak. Ám ezt a munkáját elvesztette, s nagyon sokáig munkanélküli volt.

De talán jobban tudom értékelni a kis dolgokat. A minap elmentem egy botanikus kertbe, és azon gondolkodtam, hogy hívják a virágokat. Rájöttem, hogy alig látom a különbséget a nyárfa és a juharfa között. Gondolkodóba estem, mert ezek a dolgok korábban sosem jelentettek problémát. De aztán rájöttem: nem ez a legfontosabb. Sokan nem élték túl ezt a járványt. Engem pedig most megnyugvással töltött el, hogy én túléltem. Ha nem lett volna bennem ennyire erős az élni akarás, valószínűleg meghalok."

Forrás