Társoldalunk:

Hatalmas bakit hozott a Giro sprintje, Valter és Dina is a mezőnnyel ért be

2021.05.09. 18:16

A belga Tim Merlier nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszát vasárnap. Valter Attila és Dina Márton is a mezőnnyel ért célba, Filippo Ganna megőrizte a rózsaszín trikót.

A szombati egyéni időfutam után a Stupinigi és Novara közötti 179 kilométer várt a mezőnyre, amely 183 főre fogyatkozott: a Tour de Hongrie 2019-es győztese, a lett Krists Neilands a nyitány után szálloda felé tekerve bukott és eltört a kulcscsontja, így feladta a viadalt.

A vasárnapi sík etapon a várakozásoknak megfelelően sprintbefutó várt a mezőnyre. Ebben az Alpecin-Fenix belga kerekese kisebb meglepetésre bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte két Európa-bajnok, a tavaly aranyérmes Giacomo Nizzolo és olasz honfitársa, a 2019-es kontinensbajnok Elia Viviani ért célba.

Az eltiltása után visszatérő holland Dylan Groenewegen negyedik lett. A szakasz előtt a mezőny, Merlier pedig győzelme után emlékezett meg a tíz éve a Giro d'Italián elhunyt honfitársáról, Wouter Weylandtról.

A sprint egyik nagy esélyese hamar kiszállt a küzdelemből, miután Fernando Gaviriát saját csapattársa, Molano tette ki a kordonra véletlenül.

Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (EOLO-Kometa) is a mezőnnyel érkezett meg - előbbi a 135., utóbbi a 167. helyen -, így mindketten a győztessel azonos időt kaptak. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) pedig a részhajrában gyűjtött időjóváírásnak köszönhetően növelte előnyét összetettben.

Eredmények:
2. szakasz, Stupinigi-Novara, 179 km:
1. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) 4:21:09 óra
2. Giacomo Nizzolo (olasz, Qhubeka ASSOS) azonos idővel
3. Elia Viviani (olasz, Cofidis) a. i.
...135. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...167. Dina Márton (EOLO-Kometa) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 4:29:53 óra
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) 13 másodperc hátrány
3. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 16 mp h.
...94. Valter 56 mp h.
...145. Dina 1:16 perc hátrány

A 104. Giro d'Italián hétfőn a Biella és Canale közöttti 190 kilométeres etap vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert tesz meg, amíg május 30-án célba ér Milánóban.