Történelmet írt a magyar diszkoszvető a Dobó Európa Kupán

Huszák János atlétika diszkoszvetés
Split, 090521. Park mladezi. Atletika: Europski bacacki kup na kojem se u cetiri discipline natjecu atleticari iz 42 drzave. Na fotografiji: proglasenje pobjednika, disciplina disk muski senior 1. Janos Huszak (MAG) 2. Valur Gudjnason (ISL) 3. Marek Barta (CZS) Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Vágólapra másolva!
Huszák János nyerte a diszkoszvetést a horvátországi Splitben megrendezett Dobó Európa Kupán vasárnap - írja a MASZ honlapja.

Nagyszerű eredményeket hozott a férfi diszkoszvetés Splitben: Huszák János utolsó, hatodik dobásával mindenkit maga mögé utasítva aranyérmes lett. A 29 éves magyar atléta vasárnapi 65.35 méteres teljesítményével alig három centiméterrel maradt el az egyéni csúcsától, amivel

a Dobó Európa Kupák történetének 10. magyar aranyérmét szerezte – diszkoszvetésben az elsőt.

Sőt, több mint másfél méterrel messzebbre dobta a diszkoszt, mint az ezüstérmes izlandi Gudni Valur Gudnason. A dobogó legalsó fokára a cseh Marek Barta állhatott fel.

– értékelt a verseny után elégedetten az újdonsült aranyérmes.

Huszák János aranyérmes a Dobó Európa Kupán Forrás: European Athletics

„Legközelebb szeretnék 66 métert dobni, mert az jelenti majd a biztos kijutást Tokióba. De már ezzel a rangos versenyen elért 65 méteres eredménnyel is nagyot fogok előrelépni az olimpiai kvalifikációs rangsorban" – tekintett előre Huszák az előtte álló időszakra, akire most egy rövid, egyhetes horvátországi edzőtáborozás vár, mielőtt a május 15-i, zágrábi Dinamo Meetingen újra dobókörbe lép.

A versenyszámban induló másik magyar atléta, Szikszai Róbert is remekül helyt állt, és a 15 fős mezőnyben a 7. helyen zárt.

„Többet vártam magamtól, mint ez az eredmény, egy-két méterrel nagyobb dobással már elégedett lettem volna, ami már a dobogóra is elég lett volna. Egész jó szelünk volt, de most nem tudtam beletalálni. A két héttel ezelőtti, egyéni csúcsot hozó versenyemhez képest ezúttal a mozgással voltak kisebb problémáim. Míg akkor mindegyik érvényes volt, itt egy picit nehezebben állt össze" – mondta az ezúttal 61.78 méterrel záró atléta a verseny után.

A 17 fős magyar csapat egy aranyéremmel az éremtáblázat 7. helyén zárta a Dobó Európa Kupát, holtversenyben Romániával és Szerbiával, amelynek az első helyét Lengyelország kaparintotta meg 3 arany- és 2 ezüstéremmel.