Fiataloknak indít programot a Magyar Atlétikai Szövetség

2021.05.11. 05:56

6-10 éves gyerekeknek indít atlétikai programot a Budapest 2023-as világbajnokságra készülő Magyar Atlétikai Szövetség. Ennek a korosztálynak a játékos feladatok és a versenyzés élménye a legfontosabb, amit a szervezők is pontosan tudnak, így a program erre épül. Az egyesületekben felkészült, szakképzett edzők várják a kisiskolásokat és segítségükkel akár az iskolán belül vezethetnek foglalkozásokat, fejleszthetnek alap mozgásokat a testnevelő tanárok is. Szeptemberben többszintű versenyrendszer indul, amelybe akár más sportágakból is jelentkezhetnek gyerekek. 

Az atlétika olyan sportág, amely kiterjedt egyesületi rendszere, jó infrastruktúrája és a korai szakaszban alacsony eszközigénye miatt minden gyerek számára könnyen hozzáférhető. Nem véletlenül nevezik az atlétikát a sportok királynőjének, hiszen olyan alapokat ad a fiataloknak gyorsaságban, erőben, állóképességben és ügyességben, ami akár az atlétikánál maradva, akár más sportágat választva is biztos bázist nyújthat a további fejlődésben. A 2023-as világbajnokság - amely egy világraszóló esemény lesz - remek lehetőséget nyújthat arra, hogy hatással legyen a magyar fiatalok egészségére, sport iránti elkötelezettségére is. Ennek okán a Magyar Atlétikai Szövetség elindítja a Kölyökből Atléta Programot, amelynek eredményeképpen több ezren kezdhetnek el atletizálni és versenyezni a legfiatalabb korosztályból. 

A programról Zsivoczky Attila edző nyilatkozott, aki maga is junior világbajnok, U23 Európa-bajnok és felnőtt világbajnoki bronzérmes tízpróbázó atléta volt. 

A Budapest 2023 atlétikai világbajnokság kapcsán indult el a Kiemelt Atlétikai Program, amely a legjobb hazai versenyzőket segíti a felkészülésben. Ezzel párhuzamosan a Kölyökből Atléta Program az utánpótlás, azon belül is a legfiatalabb korosztály fejlesztésére irányul" - mondta Zsivoczky Attila.

A világbajnokság akkor lesz igazán sikeres, ha általa maga az atlétika is népszerűbbé válik, és ebben nagyon fontos szerepe lehet a gyerekeknek. "Ha a kicsik körében népszerűvé tudjuk tenni a sportágunkat, és az ő korosztályukból is minél többen kezdenek atletizálni, akkor az nemcsak a világbajnokságig, hanem azután is nagyban segítheti a sportág fejlődését" - tette hozzá az edző. 

"Minél több gyermek ismeri meg az atlétikát, annál több fiatalnak lesz kedve atletizálni, annál nagyobb lesz az a bázis, amiből a magyar atlétika meríthet a későbbiekben. Mi azt valljuk, hogy az atlétika olyan mozgásformákat tartalmaz, amivel minden fiatalnak érdemes megismerkednie.  Legyen akár később labdarugó, vízilabdázó vagy öttusázó, olyan alapokkal tud tovább lépni, ami nagyon hasznos a későbbi karrierje szempontjából. A világbajnokság ezáltal nemcsak az atlétikát segíti, hanem az egyetemes magyar sportot" - árulta el a korábbi kiváló atléta.

Zsivoczky Attila szerint minél több fiatalnak érdemes megismerkedni az atlétikávalForrás: Origo


A Kölyökből Atléta Program versenyrendszere játékos módon fogja megismertetni a gyerekeket a futással, a dobással és az ugrással. Azt vettem észre, hogy 10-12 éves korig minden fiatalban ott van a versenyzési vágy. Ha őket egy olyan környezetbe helyezzük, amiben ezt ki tudják élni, ezen felül olyan mozgásformákat tanulnak, amik a későbbi sportolásukat is segítik, akkor mindenki jól jár" - ismertette a koncepciót Zsivoczky Attila.

A program vezetője Scheidler Géza, aki a regionális koordinátorokkal együtt az egyesületekkel is tartja a kapcsolatot, ahol a program egy élő rendszerként fog működni. Az egyesületek feladata lesz az, hogy az iskolákból minél több tehetséget próbáljanak rávenni arra, hogy bekapcsolódjanak.

"Célul tűztük ki, hogy egységes szerkezetbe és rendszerbe foglaljuk a gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek által válogatott gyakorlatokat, segítve a tájékozódást a világháló dzsungelében. Elérhetőek lesznek videóanyagok kérdésekkel, hibajavításokkal, amiket minden edző, testnevelő  tanár könnyen értelmezhet és alkalmazhat" - mondta a vezető.

Egy online rendszer is rendelkezésre áll majd, ami a fejlődést mérhetővé és nyomon követhetővé teszi. Ez az úgynevezett KIF, azaz a Kölyökből Atléta Információs Felület, mely egybe foglalja a teljes programot: edzés, teszt és versenygyakorlatokkal korosztályokra lebontva. Itt lehet majd nevezni a különböző versenyekre is.  Mindemellett a MASZ olyan versenyrendszert is kialakított, amely korosztályoktól függően változik, a legkisebbek háziversenyeken, a nagyobbak regionális, sőt országos versenyen is indulhatnak. 

A harmadik év végére minden ötödik gyermeket szeretnénk elérni Magyarországon" - mondta Zsivoczky Attila a távlati célokról.

Az országos versenyrendszer a következő tanévtől, tehát 2021 szeptemberétől indul.

Ajánlataink