Vágólapra másolva!
Talán a kerékpársport rajongói mellett sokan mások is emlékeznek még Valter Attila tavalyi fantasztikus kékestetői támadására, aminek köszönhetően 2005 után ismét magyar győztese lett a Tour de Hongrie-nak. A 22 éves fiatal versenyző ezúttal nem lesz ott a legrangosabb hazai körversenyen, mert a Giro d'Italián hívja fel magára a figyelmet. Távollétében is egy olyan öt napos izgalmas viadalra van kilátás, amilyet még soha nem láttunk magyar földön.

Egy többnapos országúti kerékpárverseny sokkal többet jelent annál, mint hogy 22 csapat 130 bringása 792 kilométeren át hajszolja az összetett győztesének járó sárga trikót.

A helikopteres közvetítésnek köszönhetően csodálatos tájakat láthat az a közel 800 millió ember, akinek lehetősége nyílik bekapcsolódnia a versenybe a televízión keresztül. Ez meghozhatja a kedvét jó néhány külföldinek, hogy egyszer ellátogasson hozzánk.

Tavaly főleg hazánk Dunától keletre eső felét - és Esztergom környékét - érintette a mezőny, ez annak is volt köszönhető, hogy ha a koronavírus-járvány nem szól közbe, akkor a világ egyik legrangosabb versenye, a Giro d'Italia is tőlünk rajtolt volna. Az olasz háromhetes körverseny Budapest mellett a Dunántúlt szelte volna át összesen három szakasszal. Ezt a járvány meghiúsította, ahogyan a Tour de Hongrie 41. kiírásának megrendezését is az eredeti májusi időpontban.

Íme a 2021-es Tour de Hongrie útvonala Forrás: Tour de Hongrie

A szervezők Eisenkrammer Károly vezetésével éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy a nyár végén megrendezhessék az eseményt, és milyen jó, hogy megtették.

Ugyanis a 2020-as esztendő egyik legemlékezetesebb pillanatát hozta a magyar sportban.

Valter Attila a Kékestető királya lett, ahol elképesztő támadással megnyerte a szakaszt és vele együtt az összetettet is.

- mondta az Origónak négy hónappal a sokak számára eksztázist okozó szeptember másodikai események után.

Valter Attila tavaly megnyerte a Tour de Hongrie-n, idén egy még ennél is sokkal rangosabb viadalon áll rajthoz májusban Forrás: Vanik Zoltán/tdh.hu/Tour de Hongrie

az azóta a francia Groupama-FDJ által leigazolt versenyző már bebizonyította, hogy ez tényleg nem a véletlen műve volt.

Valter harmadik lett a Katalán Körverseny utolsó szakaszán, majd a most zajló Girón óriásit ment a 4. szakaszon, ami után ő a legjobb fiatal a mezőnyben, amiért a fehér trikót is magára öltheti minimum a szerdai etapon.

A május 12-én rajtoló versenyen nem lesz címvédés - nagyjából ez az egyetlen biztos pont az ezúttal is varázslatos útvonalon zajló megmérettetésen.

A keddi, siófoki csapatbemutató után szerdán a nyár fővárosából indul a peloton, majd Kaposváron egy mezőnyhajrában sprintelhetnek a győzelemért a leggyorsabbak.

Szintén hasonló forgatókönyv várható a második etapon, amit mi elhelyezkedése miatt már rendkívül várunk. Balatonfüredről rajtolva a Balaton-felvidéken és Hévízen át, a Kis-Balaton mellett elhaladva Nagykanizsára érkezünk meg, ami az előző évben a Giro egyik szakaszának befutóvárosa lett volna.

Idén a Hortobágyot messziről elkerüli a mezőny, de így is gyönyörű tájakonmegy majd a verseny Forrás: Tour de Hongrie, Halmágyi Zsolt

A középső, pénteki szakasz a szintén festői Veszprémben veszi kezdetét, és a Bakonyon át a Pannonhalmi Főapátságig északra tart, ahol majd keletre fordul a karaván, hogy a közkedvelt Instagram-fotóhelyszínnek számító Bokodi-tó mellett elsuhanva Tatán sprinteljenek a győzelemért.

A 4. szakaszért egy kicsit többet kell utazni, ugyanis az Balassagyarmaton veszi kezdetét, hogy onnan a Mátrába tartson, kétszer is megmássza a Kékest - először csak Mátraházáig, majd teljesen fel az ország legmagasabb pontjára. Itt, 1014 méteren ér véget a királyetap.

Vasárnap a fővárosban, Budapesten pedig a teljes 42. Tour de Hongrie fog majd befejeződni, ahol a Városliget és a Hősök tere környékén egy körülbelül 7,5 kilométeres körpályán 12-szer végighaladva, 2017 után tér vissza a mezőny. Vajon lesz jelentősége az itt kapott jóváírásoknak a sárga trikóért folytatott küzdelemben, vagy már a Kékestetőn eldől az összetett?

Mike Teunissen a két évvel ezelőtti Tour de France-on a sárga trikót is magára húzhatta pár napra - most ugyanez a célja hazánkban is Forrás: AFP/Marco Bertorello

Arról, hogy ki lesz a legjobb, csak találgatni lehet egy olyan többnaposon, ahol a világ legmagasabb szintjének számító World Tour-csapatok közül nyolc is hazánkbe érkezik. A Jumbo-Visma, a Team BikeExchange, az Astana és az Israel Start Up-Nation is erős sorral jön.

Mike Teunissen két évvel ezelőtt szakaszgyőztes volt a Tour de France-on és a sárga trikót is felvehette. Damien Howson tavaly a Kékesen túl hamar támadott, idén az abból a "vereségéből" levont tapasztalatainak köszönhetően jó eséllyel bírhat a királyetap megnyerésére, ahogyan az Astanából Manuele Boaro is a favoritokközött van.

A tavaly ötből három szakaszt is behúzó Jakub Mareczko idén Teunissen személyében egy komoly kihívót kapott. A nagykanizsai befutó ugyanúgy emelkedik egy kicsit, ahogyan tavaly Esztergomban a nyitószakasz vége. Ott ez szerencsét hozott Jon Aberasturinak, akinek a sikere idén sem lenne meglepetés a zalai településen.

Fetter Erik lehet idén a legjobb magyar bringás a Tour de Hongrie-n Forrás: BettiniPhoto©2021/Dario Belingheri

Valter Attila mellett Dina Márton is a Giro d'Italián vesz részt, így a magyarok közül a nyári balesete miatt az előző kiírást kihagyni kényszerülő Fetter Erikre, a piros-fehér-zöld trikóban tekerő Filutás Viktorra, és az Androni Giocattoli sorában tekerő Pelikán Jánosra lesz érdemes figyelni. Nagy kérdés, hogy a tavaly segítői feladatokat ellátó Peák Barnabás ezúttal milyen feladatokat fog kapni a BikeExchange-ben.

Összesen 12 hazai bringásnak szurkolhat mindenki, aki úgy dönt, hogy a járványügyi szabályokat betartva kijön az utak mellé.

A viadal alakulásába egy - szabatéri sportról révén szó - nem is annyira váratlan vendég is beleszólhat: az időjárás. Záporok és zivatarok egész sorát jelzik a meteorológusok erre a hétre, ami egy újabb izgalomfaktort adhat a számunkra.

A 42. Tour de Hongrie programja:

  • május 12., szerda, 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km)
  • május 13., csütörtök, 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
  • május 14., péntek, 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
  • május 15., szombat, 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 km)
  • május 16., vasárnap, 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km)

A magyar indulók és a rajtszámaik(a teljes rajtlista itt érhető el):

  • 55 - Peák Barnabás (Team BikeExchange)
  • 101 - Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec)
  • 151 - Kusztor Péter (Team Novo Nordisk)
  • 161 - Fetter Erik (EOLO-Kométa Cycling Team)
  • 192 - Filutás Viktor (Giotti Victoria)
  • 195 - Szarka Gergely (Giotti Victoria)
  • 211 - Karl Ádám (magyar válogatott)
  • 212 - Orosz Gergő (magyar válogatott)
  • 213 - Palumby Zsombor (magyar válogatott)
  • 214 - Szöllősi Ferenc (magyar válogatott)
  • 215 - Rózsa Balázs (magyar válogatott)
  • 216 - Hrenkó Norbert (magyar válogatott)

Az ötnapos kerékpáros körversenyről az Origo a helyszínről tudósít majd.