Több mint harminc év után versenyezhetnek újra a nők a Tour de France-on

CYCLISME-TOUR DE FRANCE-1989-LEMOND Vertical CYCLISME TOUR DE FRANCE CONTRE LA MONTRE VAINQUEUR CYCLISTE FEMME DAMES POING LEVE PODIUM MAILLOT JAUNE HAUTEUR
Jeannie Longo lčve le poing du cycliste américain Greg Lemond pour fęter sa victoire, le 23 juillet 1989 sur l'avenue des Champs-Elysées ŕ Paris, ŕ la fin du contre-la-montre de la derničre étape de la 76čme édition du Tour de France qui a commencé le 01 juillet. Laurent Fignon a été devancé de 58 secondes au cours de cette étape par l'américain Greg Lemond qui remporte le "Tour". AFP PHOTO (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint harminc év után jövőre ismét rendeznek francia kerékpáros körversenyt a nők számára.

A férfiaknál az először 1903-ban megrendezett Tour de France a világ legrangosabb országúti viadala, a nőknél viszont nem sikerült komoly hagyományt teremteni. Az első női Tour-t 1984-ben, a máig utolsót pedig 1989-ben tartották. Christian Prudhomme versenyigazgató bejelentése szerint azonban jövőre visszatér a női Tour, méghozzá közvetlenül a férfiak július 1. és 25. között sorra kerülő versengését követően.

"Már idén sor kerülhetett volna a viadalra, de a pandémia és a nyári olimpia idei nyárra halasztása miatt nem tudtuk volna a férfi Tour után megrendezni, mert a legjobb kerekesek nem indulhattak volna el" - nyilatkozott Prudhomme.

A versenyigazgató azt is elmondta, hogy a nyolcvanas években folyamatosan veszteséges volt a női verseny, ezért nem rendezték meg többször, és a mostani kezdeményezés is csak akkor lesz hosszútávú, ha nem veszítenek rajta a szervezők. Hozzátette, hogy a saját női versenyeik jelenleg veszteségesek, a Tour viszont nem lehet az, különben ugyanolyan gyorsan megszűnik majd, mint az előző próbálkozás idején.

Az eddigi hat női Tour közül az elsőt az amerikai Marianne Martin, a következő kettőt az olasz Maria Canins, míg az utolsó hármat (mindannyiszor Canins előtt) a francia Jeannie Longo nyerte.