A címvédő nyerte a nők 5 kilométeres nyílt vízi versenyét a budapesti vizes Európa-bajnokságon

Budakalász, 2021. május 12. A későbbi győztes holland Sharon van Rouwendaal a női nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes Európa-bajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2021. május 12-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A holland Sharon van Rouwendaal címét megvédve diadalmaskodott a nyíltvízi úszók női 5 kilométeres számában a budapesti Európa-bajnokságon.

Az olimpiai bajnok a Lupa-tavon rendezett viadalon a táv egyharmadánál állt az élre, onnantól kezdve pedig nem is veszélyeztette senki a sikerét. Az ezüstérem az olasz Giulia Gabbrielleschi nyakába került, míg a harmadik a francia Oceane Cassignol lett.

A mezőnyben két fiatal magyar versenyző volt ott, akik egymás után csaptak célba, a 17 esztendős Szimcsák Míra a 14., a 21 éves Vas Luca pedig a 15. helyen zárt.

"Ifiként van mit tanulnom, ezért nagyon-nagyon hasznos volt ez a verseny. Egyértelmű, hogy iszonyúan kell figyelni végig - én csak egy pillanatra lankadtam el, és máris egy méterrel előttem volt az, aki még mellettem úszott" - idézte a Magyar Úszó Szövetség közleménye Szimcsák Mírát, aki több ütést is kapott a viadalon, de a végén még a hajrára is volt ereje.

Vas Luca elmondta, első felnőtt versenye kiváló tapasztalatszerzés volt, sokat tanult belőle. "A nyíltvízi alapvetően olyan sportág, ahol tizedmásodpercek alatt kell döntést hozni. Az nem fér bele, hogy most majd átúszom a túloldalra, aztán meglátjuk, mi lesz. Azonnal le kell követni a történéseket, és dönteni, aztán később kiderül, vagy jó lesz, vagy nem."

A Lupa-tó 17 Celsius-fokos vízében a 20 fős mezőnynek három kört kellett megtennie.

Eredmények:
Nyíltvízi úszás, női 5 km, Európa-bajnok:
Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 58.45.2 perc
2. Giulia Gabbrielleschi (Olaszország) 4.1 másodperc hátrány
3. Oceane Cassignol (Franciaország) 6.1 mp h.
...14. Szimcsák Míra 2:02.7 perc hátrány
...15. Vas Luca 2:02.8 p h.