Óriási szenzáció: Valter Attila vezet összetettben a Giro d'Italián!

cycling Horizontal
New overall leader Team Groupama-FDJ rider Hungary's Attila Valter celebrates on the podium after the sixth stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 160 km between Grotte di Frasassi and Ascoli Piceno (San Giacomo) on May 13, 2021. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Sporttörténelmet írt Valter Attila a Giro d'Italián: első magyarként vezeti az összetett versenyt, és pénteken ő viselheti a háromhetes olasz körverseny legendás rózsaszín trikóját!

A Giro d'Italia 6., Grosse di Frasassi és Ascoli Piceno közötti 160 kilométeres szakaszán a természet nem bánt kegyesen a mezőnnyel: néhány napos szakasztól eltekintve a nap nagy részét változó intenzitású esőben, olykor valóságos felhőszakadásban tették meg a versenyzők.

A legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikóban tekerő Valter Attila (Groupama-FDJ) sokáig meghúzta magát a négy-öt perccel elszakadó szökevényeket nyugis tempóban követő főmezőnyben, ahol az összetett esélyesei is tekertek. Ahogy már korábban, úgy most is az Ineos Grenadiers vitte a mezőnyt az utolsó tíz kilométerig. Az utolsó emelkedőn - egy 2. kategóriás hegyen - indultak meg az esélyesek az elől ekkor már egyedül tekerő svájci Gino Mader (Bahrein Merida) után.

Az üldöző csoportban volt mások között Egan Bernal (Ineos), Dan Martin (Isral Start-Up Nation), Remco Evanepoel (Deceuninck–Quick-Step). Mögöttük pedig ott jött egy újabb csoportban Valter Attila. Az utolsó pár száz méteren azért kellett szurkolnunk, hogy Bernalék ne érjék utol Madert, aki így elvitte a tíz másodperc jóváírást.

És miután Bernal csak hat másodpercet, a negyedikként beérő Evanepoel pedig egyáltalán nem kapott jóváírást, így a győztes mögött 29, míg Bernal mögött 17 másodperccel beérő magyar kerekes átvette a vezetést az összetett versenyben!

Pénteken a Notaresco és Termoli közötti 181 kilométeres szakaszon Valter Attila viselheti a legendás rózsaszín trikót!

Magyar kerékpáros háromhetes körversenyen (azaz a Girón, a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán) még soha nem vezetett az összetett versenyben. Valter Attila előnye 11 másodperc Evanepoel és 16 másodperc Bernal előtt.

"Jó volt reggel viccelődni, de elhinni azért más. Nagyon meg vagyok lepve és persze boldog is vagyok.

Nagyon motivált voltam, bár ebben az időjárásban ez egy nagyon nehéz szakasz volt.

Az utolsó kilométereken ugyan nem tudtam mindent pontosan, de próbáltam figyelni. Tudtam, hogy Vlaszov 24 másodpercre van, 28-ra Remco és Bernal. Éreztem a végén, hogy nincsenek tőlem nagyon messze, ahogy azt is, hogy van eről a lábaimban és képesek lehetek tartani a távolságot, ami végül sikerült is. Óriási energiát adott a motiváció, és szeretném az egész csapattal együtt kiélvezni a rózsaszín trikót" – mondta a célba érést követően adott interjúban Valter Attila.