Vágólapra másolva!
Valter Attila a Giro D'Italia 8. szakaszát is, ahogy a péntekit is, az összetett legjobbjának járó rózsaszín trikóban kezdte és sikerült újra megvédenie az első helyét és a rózsaszínt.

A 104. Giro d'Italia mezőnyére szombaton a Foggia és Guardia Sanframondi közötti 170 kilométeres szakasz megtétele várt.

A Groupama FDJ magyar versenyzője, Valter Attila az összetett első helyezettjének járó rózsaszín trikóban kezdte meg ezt a szakaszt is, csakúgy, mint a péntekit.

Valter Attila második napját kezdte rózsaszínben a Girón Forrás: AFP/Luca Bettini

Az etap első része hektikus volt, oldalszelet kaptak a versenyzők, ami miatt szétszakadt a mezőny, Valter Attila leszakadt az élbolytól, de ez nem tartott sokáig, hamarosan újra összeállt a mezőny. Elől egy kilencfős szökevénycsoport alakult ki, itt volt Farnando Gaviria is, aki egy bukás után vissza tudott zárkózni a többiekhez, de csúnyán lehorzsolta magát több helyen is.

Eközben a főmezőny elején Valter Attila csapata, az FDJ dolgozott, így kontrollálva az eseményeket.

Valter Attila a mezőnyben Forrás: AFP/Luca Bettini

Az utolsó 10 kilométeren a célig emelkedett az út, az utolsó 3 kilométerre vált komolyabbá a szakasz, a szökevények folyamatosan próbálkoztak, Carboni és Campenaerts lépett el a többiektől, majd Carboni egyedül kezdett hajrázni, de Victor Lafay utolérte és le is hagyta, végül a francia meg is nyerte a 8. szakaszt.

A főmezőnyben egy bukást kellett kikerülnie Valter Attilának az utolsó kilométereken, majd az esélyesek egy 20-25 fős csoporttal fejezték be a szakaszt, mindenki azonos idővel, így továbbra is vezet összetettben Valter Attila és vasárnap is biztosan rózsaszínben versenyezhet majd.

Valter Attila előnye továbbra is 11 másodperc a belga Remco Evenepoel és 16 a Tour de France-győztes kolumbiai Egan Bernal előtt. A rózsaszín trikó 90 éves történetében Valter a 166. versenyző, aki legalább háromszor magára ölthette a legendás mezt.

A mezőny másik magyar tagja, Dina Márton 118. lett 11:14 perces hátránnyal, összetettben pedig négy pozíciót rontva a 91. helyről várja a folytatást 46:42 perccel lemaradva honfitársától.

A szombati szakasz krónikájához tartozik, hogy a pontversenyt vezető ausztrál Caleb Ewan két etapsiker után térdfájdalmai miatt feladta a versenyt, így a ciklámen trikót a belga Tim Merlier vette át.
Vasárnap Valternek még nehezebb dolga lesz, hogy megvédje a legendás Maglia Rosát, mivel két második és egy harmadik kategóriás emelkedő után egy első kategóriás hegytetőn lesz a befutó.

Eredmények:
8. szakasz, Foggia-Guardia Sanframondi, 170 km:
1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:06:47 óra
2. Francesco Gavazzi (olasz, EOLO-Kometa) 36 mp hátrány
3. Nikias Arndt (német, DSM) 37 mp h.
...29. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:48 p h.
...118. Dina Márton (EOLO-Kometa) 11:14 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Valter 31:10:53 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck - Quick-Step) 11 mp hátrány
3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.
...91. Dina 46:42 perc h

Vasárnap a Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg május 30-án célba ér Milánóban.