Társoldalunk:

Teljes pályafutásukat és tízmilliókat veszíthetnek a magyar sportlövők a doppingbotrány miatt

2021.05.15. 08:10

Anyagilag is hatalmasat, több tízmillió forintot bukhat a két legjobb magyar sportlövő a köztük kirobbant elképesztő botrány miatt, sőt a karrierjük folytatása is veszélyben van.

Az Európa-bajnoki arany-, világbajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Péni István szerint egy honfitársa az engedélye nélkül lépett be a szállodai szobájába az indiai Világkupa-viadal ideje alatt, s ott tartózkodott háromnegyed órán keresztül. Mindezt a hotel biztonsági kamerájának felvétele igazolja. Bár nem nevezte meg a betolakodót a honi szövetség, azért az árulkodó, hogy felfüggesztette a versenyengedélyét a vb- és Eb-győztes Sidi Péternek.

A Blikk információi szerint a hotelben történt incidens során kerülhetett doppingszer Péni vitaminjai közé, s ezért hozott pozitív eredményt a sportoló tesztje az ázsiai Vk-n. Ha bebizonyosodik Sidi bűnössége, nagyon komoly retorzióra számíthat.

Sidi Péter szigorú büntetésre számítha, ha bebizonyosodik a bűnösségeFotó: Csudai Sándor - Origo

„Akár élete végéig is eltilthatják a sportlövészettől, de ha ennél enyhébb büntetést kap, az akkor is több évre szól, akár egy egész olimpiai ciklusra, tehát négy esztendőre. Szinte biztosan véget ér a pályafutása, ha vétkesnek találják" – mondta a lapnak dr. Dányi Szilárd ügyvéd.

Péni pedig akár több millió forintos kártérítési pert indíthat ellene, ha az egészen döbbenetes doppingügy miatt például lemarad a tokiói olimpiáról, amelyen nem mellékesen – a magyar vetélytársával együtt – éremesélyesként indulhatna.

„Sidi Pétertől megvonhatják a Gerevich Aladár-ösztöndíjat, így nagyjából havi háromszázezer forintos bevetéltől eshet el. Ráadásul ha az orvosszakértő úgy állapítja meg, hogy szándékosan juttatott doppingszert Péni István szervezetébe, akinek emiatt romlik az egészsége, az a súlyos testi sértés kategóriába tartozik. Ezt akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik – magyarázta dr. Gerő Tamás ügyvéd. – A sértett kártérítési pert indíthat. Ha az őt ért veszteség jelentős, akkor akár több millió forintra is igényt tarthat. Nehéz konkrét összeget mondani, ez attól függ, mekkora sportszakmai és anyagi kár éri őt."

Péni István nagyon nehéz helyzetbe kerültForrás: Péni István

Péni István is nagy bajban van. A doppingvétség miatt felfüggesztették a versenyengedélyét, nagy kérdés, indulhat-e egyáltalán Tokióban. Akár a végső győzelemre is esélyes lenne, az erkölcsi kár mellett pénzügyileg is nagyot bukna. Hiszen az állam például 50 millió forinttal jutalmazza az ötkarikás aranyérmet, 35,7 millióval az ezüstöt és 28,5 millióval a bronzot. Az olimpiai dobogós helyezések több százezres havi juttatással is járnak, s nyilvánvalóan a szponzorai is honorálnák a teljesítményét. Az ügy a rendőrségen (is) folytatódik, hiszen Péni feljelentést tett.