Társoldalunk:

Öngyilkosság megrendezni a tokiói olimpiát

2021.05.15. 12:11

A japán e-kereskedelmi óriás, a Rakuten elnöke, Hiroshi Mikitani pénteken kijelentette, hogy "öngyilkos küldetés" lesz az országa számára a tokiói olimpiai játékok megrendezése idén nyáron. A legerősebbek a vállalati vezetők nevében Hiroshi Mikitani szólalt fel, ugyanis aggódnak az esemény megrendezése miatt, mivel az az ázsiai országot továbbra is erősen sújtja a koronavírus-járvány.

A Firstpost cikkéből kiderül, hogy Mikitani elmondta, megpróbálta meggyőzni a kormányt, hogy törölje a tokiói játékokat, amelyek a tervek szerint július 23-án kezdődnek. Korábban más jeles japán vezetők is hangot adtak aggodalmaiknak az idei olimpia miatt, de egyik sem volt olyan kritikus, mint a Rakuten vezetője. 

"Veszélyes egy nagy nemzetközi esemény házigazdájának lenni, amelyre a világ minden tájáról érkeznek. A kockázat túl nagy" - mondta Mikitani. - Látjuk, hogy sok ország még mindig mennyire küzd, köztük India és Brazília. Még nincs itt az ideje az ünneplésnek" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte még ilyenkor is lehet-e törölni az olimpiát, azt mondta:

„Minden lehetséges most" – árulta el, és hozzátette, szerinte nehéz az ötkarikás játékokat biztonságossá tenni ebben a helyzetben. 

A japán e-kereskedelmi óriás, a Rakuten elnöke, Hiroshi Mikitani szerint öngyolkosság lenne az olimpia megrendezéseForrás: AFP

A Covid-19 esetek számának a növekedése miatt emberek százezrei írták már alá az olimpia törlését kérő online petíciót, és ezen a héten Japán felső vezetői is aggályaiknak adtak hangot.

Masayoshi Son, a SoftBank (SFTBF ) vezérigazgatója elmondta, hogy nem csak Japánt félti, amennyiben a tokiói olimpia a tervek szerint meg lesz rendezve.

"Nagyon félek az olimpiától. Nemcsak Japán miatt, hanem sok más országért is aggódóm. Nehéz helyzetben vannak. Nem tudom, hogyan tudnák támogatni a sportolók küldését az olimpiára" - mondta.

A Toyota (TM), az idei játékok egyik vezető szponzora is aggodalmát fejezte ki. "Mély aggodalommal töltenek el azok a hírek, miszerint a sportolók támadások a célpontjává váltak a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt" - mondta Jun Nagata, a Toyota üzemeltetési tisztviselője.

A Toyota egyike annak a 15 globális vállalatnak, amelyek az Olimpiai Partnerek programot alkotják - ez a legmagasabb szintű olimpiai szponzorálás.

"Azon dolgozunk, hogy meghatározzuk, mit tehetünk szponzorként annak érdekében, hogy segítsünk a helyzeten, mert most valóban kiemelt szponzorként kell foglalkozunk a helyzettel" - tette hozzá Nagata.

Jelen állás szerint megrendezik az olimpiát, csak az a kérdés, milyen áronForrás: AFP/Charly Triballeau

Japán a közelmúltban meghosszabbította az újabb hullám miatt a rendkívüli állapotot, amely azonnal felvetette az önkéntesek, a sportolók, a tisztviselők és a japán közvélemény aggályait is. Eközben az Egyesült Államok atlétikai csapata a verseny körüli bizonytalanságra hivatkozva lemondta Japánban az olimpia előtti edzőtábort.

Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője szerdán arról biztosította az újságírókat, hogy az ötkarikás játékok előkészületei a terveknek megfelelően zajlanak a közvélemény növekvő aggodalma ellenére.