Vágólapra másolva!
"Nem lehet olyan helyzet, hogy bárkinek tartania kelljen a csapattársától az Európa-bajnokságon" - nyilatkozta a DIGI Sport híradójának a sportlövők szövetségi kapitánya, Győrik Csaba, aki szerint a közelmúltban kirobbant botrányt több sportoló is nehezen tud feldolgozni.

A botrány előzménye röviden, hogy a két olimpiai számban is világranglista-vezető Péni István doppintesztje pozitív lett még márciusban, a versenyző engedélyét viszont a Nemzetközi Szövetség visszaadta, mert lehetséges, hogy szabotázsakció történt a sportlövővel szemben. A furcsa üggyel összefüggésbe hozhatóan Sidi Pétert eltiltotta a magyar szövetség, feljelentés történt, a rendőrségi nyomozás zajlik.

"Egy nagyon nagy sokk érte a csapatot, az egész társaságot.

nem lehet olyan helyzet, hogy bárkinek tartania kelljen a csapattársától az Európa-bajnokságon" – mondta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Győrik Csaba.

A május 23-án rajtoló horvátországi Eb-re az olimpiai kvótás Péni István is elutazik. Az esetről többet viszont nem mondhat a szakvezető, hiszen folyamatban lévő rendőrségi ügyről nem nyilatkozhat.

Az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán viszont szeretné, ha újra az eredményekről szólnának a hírek. „Az az elvárás, hogy legalább egy újabb olimpiai kvótája legyen a csapatnak, a felnőttektől két-három érmet, a junioroktól négy-öt érmet várok" – fogalmazott Győrik Csaba.

Magyarországnak négy olimpiai sportlövőkvótája van jelenleg, közte az eltiltott Sidi Péterével is. A sportágban a versenyző viszont nem magának, hanem az országnak szerez indulási jogot, így más is nevezhető. A szövetségi kapitány szerint többektől is várható még kvóta. "Horváth Leától, Dénes Esztertől, Pekler Zalántól, Hammerl Somától (is várható kvóta), nagyon erős a fiatal része a csapatnak, ők jobbára még juniorok. De ugyanakkor ott van a nagyon tapasztalt Csonka Zsófia, aki az előző Európa-bajnokságon épphogy lemaradt az olimpiai kvótáról, úgyhogy tényleg erős a csapat."

Az Eb tétje tehát nagy, hiszen minden számban a május 23. és június 6. közötti horvátországi viadal lesz az utolsó kvótaszerző esemény az európai sportlövők számára.