Társoldalunk:

Sprintbefutó döntött a Giro 10. szakaszán, Valter Attila továbbra is ötödik az összetettben

2021.05.17. 17:23

A hétfői, 10. szakaszt már a kolumbiai Egan Bernal, az Ineos Grenadiers csapat versenyzője várta az összetett elejéről a Giro d'Italián, miután vasárnap megnyerte a hegyi befutót és átvette a rózsaszín trikót Valter Attilától.

A mezőnyre hétfőn egy viszonylag könnyebb 139 kilométeres szakasz várt L'Aquila és Foligno között.

Az etap elején kialakultak kisebb szökevénycsoportok, de 39 kilométerrel a vége előtt egy negyedik kategóriás hegyre felérve a nagyot dolgozó Bora csapat vezetésével a mezőny elkapta a szökevényeket és le is szakadt már sprinter.

18 kilométerrel a cél előtt lehetett sprintelni jóváírásért, amit az összetettben vezető Egan Bernal nézett ki magának, de közben lesprintelte a második helyen álló Remco Evenepoel. Amikor ezt látta az Ineosból Narvaez, mindkettőjüket lehagyta és elvitte a három másodpercet, de Evenepoel így is hozott egy másodpercet Bernalon.

A hajrá is a Bora szája íze szerint zajlott, a csapat sprintere, a szlovák Peter Sagan megnyerte a szakaszt. Valter Attila az esélyesekkel azonos idővel ért célba.

Peter Sagan nyerte a szakasztForrás: AFP/Luca Bettini

Bár a célegyenesre fordulva egy bukás miatt megszakadt a sor, mindenki a győztes Saganéval azonos időt kapott, mivel az esés az utolsó három kilométeren belül történt. Így nem változott a sorrend az összetett élcsoportjában, továbbra is Egan Bernal áll az élen, a 27. helyen beérkező Valter Attila (Groupama-FDJ) - aki három napon át viselte a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát - maradt az ötödik. Dina Márton a 160. pozícióban tekert át a célvonalon, ő 116. az összetettben.

Eredmények:

10. szakasz, L'Aquila-Foligno, 139 km:
1. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) 3:10:56 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel
3. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) a. i.
...27. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...160. Dina Márton (EOLO-Kometa) 10:11 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 38:30:17 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck - Quick-Step) 14 mp h.
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) 22 mp h.
...5. Valter 44 mp h.
...116. Dina 1:19:10 óra h.

Kedden következik az első szünnap, majd szerdán a Perugia és Montalcino közötti 162 kilométer vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.