Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka sikerével kezdődött a budapesti vizes Európa-bajnokság úszódöntőinek sora. A háromszoros olimpiai bajnok, a 400 vegyes világcsúcstatója magabiztosan nyert, a szám másik magyar indulója, Mihályvári-Farkas Viktória holtversenyben második lett, így két magyar éremmel kezdődött az első esti program a Duna Arénában.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória révén 400 méter vegyesen magyar versenyző várhatta a két legjobb idővel a budapesti úszó Európa-bajnokság hétfő esti döntőinek első számát.

Az Eb úszóprogramja délelőtt a női 400 méter vegyessel kezdődött, a világcsúcstartó Hosszú magabiztosan (4:37.42) jutott tovább elsőként, míg másodikként Mihályvári-Farkas Viktória, az FTC 17 éves versenyzője jutott a döntőbe, aki egyéni csúccsal (4:38.07), olimpiai A szintet úszott.

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 17-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az esti döntőkben is ez a szám volt az első, Hosszú Katinka a négyes, Mihályvári-Farkas Viktória az ötös pályán úszott. Az első hossz pillangó után Hosszú Katinka már vezetett, ahogy 100 méter után is. Háton is tartotta az előnyét, féltávnál Mihályvári-Farkas a hetedik helyen fordult.

Mellen is tartotta maga mögött a brit Wilmottot Hosszú Katinka, a gyorsra egy testhossz előnnyel fordult, Mihályvári-Farkas pedig feljött a harmadik helyre közben.

Hosszú Katinka magabiztosan nyert Aimee Willmott előtt 4:34,76-os idővel, Mihályvári-Farkas-Viktória pedig végül óriási hajrával, a brittel azonos idővel, holtversenyben ezüstérmes lett 4:36,81-es idővel. A fiatal magyar versenyző így újabb egyéni csúcsot úszott.

Hosszú Katinka a győztes futamot követően Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Hosszú Katinka 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja ebben a számban, összességében pedig 15. aranyát nyerte kontinensviadalon. Ezzel az Eb-k történetének legeredményesebb magyar úszójává lépett elő, megelőzve Cseh Lászlót, aki 14 elsőséggel büszkélkedhet.

„Nagyon boldog vagyok, edzésből érkeztem, tudtam, hogy kellenek a versenyek az olimpiai csúcsformámhoz, bíztató az idő, örülök neki" – mondta a verseny után Hosszú Katinka az M4 Sportnak. Ez az idő az idei év legjobbja eddig.

A győztes Hosszú Katinka (j) és az ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória a női 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Az volt a célom, hogy Cusinatót megverjem, de láttam a többieket is. A fordulónál úgy gondoltam, hogy mindent kiadok magamból. Soha nem tudtam jól hajrázni, de ez most jól sikerült, nagyon örülök az ezüstnek. Két éve készülök a 38-as időre, most 36-tal kezdődött, remélem, Tokióban is találkozunk majd Katinkával" - mondta az M4-nek az ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória.

Női 50 méter gyorson a búvárúszásban világklasszis, többszörös világ- és Európa-bajnok Senánszky Petra volt érdekelt az elődöntőben. A maga futamában 24,97-es időt úszott, két századot javított a reggeli úszásán és egyénli legjobbján, de végül nem volt elég a döntőbe jutáshoz, 13. helyen végzett.

Bohus Richárd 50 méter háton a 9. helyen, 25,08 másodperccel ment tovább délelőtt, a maga elődöntőjében 25,19-cel a nyolcadik lett, így nem jutott tovább. Az ő futamában világcsúcs született a Duna Arénában, miután 23,93-es időt úszott Kliment Kolesznyikov.

Sebestyén Dalma 59,10 másodperces egyéni csúccsal, olimpiai B szintnek megfelelő idővel a 11. helyen jutott a 100 méter pillangó elődöntőjébe. A magyar versenyző 58,85-ös idővel egyéni csúcsot úszott, hetedik lett a futamában, így végül nem jutott a fináléba.

A Verrasztó Evelyn, Senánszky Petra, Ugrai Panna, Gyurinovics Fanni (3:40.62 perc) összeállítású női 4x100 méteres gyorsváltó nyolcadikként jutott a döntőbe délelőtt. Este Gyurinovics Fanni kezdte a váltót, majd a nyolcadik helyen adta át a stafétát Ugrai Pannának, majd Senánszky Petra következett, végül Verrasztó Evelyn zárta a sort és nyolcadik lett a magyar váltó a döntőben.

A magyar férfi 4x100 méteres gyorsváltó délelőtt a Kozma Dominik, Holoda Péter, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd (3:15.61 perc) összetételben jutott be nyolcadikként a döntőbe. Este Németh Nándor kezdett, aki hatodik helyen adta át a terepet Szabó Szebasztiánnak, aki tartotta a helyezést. Bohus volt a harmadik ember, aki felhozta negyedik helyre a váltót. A stafétát Milák Kristóf zárta, aki küzdött a dobogóért, de végül negyediknek hozta be a váltót, 3:12.50-es idő lett a vége.