Társoldalunk:

Az olimpia lemondására szólították fel orvosok a japán miniszterelnököt

2021.05.18. 15:14

A tokiói orvosok egyik szövetsége a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia lemondására szólította fel levélben Szuga Josihide japán miniszterelnököt.

A 6000 doktort magában foglaló csoport azt írta, a kormánynak és a szervezőbizottságnak arról kell tárgyalnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a játékokat Tokió nem rendezi meg.

A jó döntés az, ha törlünk egy olyan eseményt, amely potenciálisan növelheti a fertőzöttek számát és a haláleseteket" - írták az orvosok.

A jelenleg is járványügyi vészhelyzet alatt álló Tokióban a kórházak jelentős leterheltségnek vannak kitéve, a lakosság többsége pedig ellenzi az olimpia idei megrendezését.

A japánok továbbra is ellenzik az olimpia megrendezésétForrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Japánban az oltási program szintén lassan halad, a 125 milliós országban eddig mindössze az állampolgárok nagyjából egy százaléka kapta meg mindkét vakcinát.

Egyelőre a helyi szervezőbizottság és a NOB is ragaszkodik a nyári játékok megtartásához, amelyet biztonságosnak ígérnek. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt halasztották idénre, a megnyitó ünnepség a tervek szerint július 23-án lesz.