Vágólapra másolva!
A Duna Arénában rendezett úszó Európa-bajnokság szerda délutáni programjának legjobban várt döntője a férfi 200 méter pillangó volt, ahol a táv világcsúcstartója, Milák Kristóf, és a riói olimpia bronzérmese, Kenderei Tamás állt rajthoz. Végül Milák fantasztikus 1:51.10 perces idővel nyert, ami minden idők második legjobbja, ennél csak a saját világcsúcsa jobb. Kenderesi Tamás jó hajrával a harmadik lett. 

A keddi középdöntőben Milák egy kicsit ráijesztett a szurkolóira, mert egy remek első 50 méter után a középső százon jócskán lemaradt az olasz Federico Burdisso mögött, ahogy az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás is. Az utolsó hosszon aztán „megették" az olaszt, és 1-2. helyen jutottak be a szerdai döntőbe, ahol egymás mellett úszhattak a 4-es és 5-ös pályán. Kenderesi 1:54.37 másodperces ideje a legjobb volt, amit a 2019-es debreceni országos bajnokság óta úszott, viszont ez az idő is három és fél másodperccel gyengébb Milák világcsúcsánál (1:50.73), de a márciusi országos bajnokságon úszott 1:51.40 perctől is jócskán elmaradt.

Milák Kristóf nem hagyott kétséget afelől, hogy a 200 pillangó királya Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Mindkét magyar klasszis hangoztatta a verseny előtt, hogy edzésből érkezik az Eb-re, mert számukra az olimpia az év fő eseménye. Ettől függetlenül Milák egyértelműen az aranyért, míg Kenderesi az első két hely valamelyikéért állt fel a rajtkőre, és Sós Csaba szövetségi kapitány is ezt várta el tőlük.

Ötvennél Milák világcsúcs részidőn belül fordult az első helyen, csak Burdisso tudta vele tartani a lépést, de 150-nél már több mint egy másodperc volt Milák előnye, aki végül három testhosszal, 1:51.10-es idővel, Európa-csúccsal, minden idők második legjobb idejével győzött. Burdisso lett a második, míg a jól hajrázó Kenderesi Tamás a harmadik helyen csapott a célba.

Eredmény, 200 méter pillangó:
1. Milák Kristóf 1:51.10 - új Európa-csúcs
2. Federico Burdisso (olasz) 1:54.28
3. Kenderesi Tamás 1:54.43

„Annyira spontán jött az egész. A verseny előtt megint elkapott az a furcsa hányinger,

(ahol a versenyzők várják, hogy beszólítsák őket a medence mellé – a szerk.). Igyekeztem betartani a technikai elemeket, figyeltem a tempóra, a fordulókra. Az utolsó fordulónál láttam, hogy az olasz ott van mögöttem, de nem tudtam felmérni, hogy mennyit úszhatok. A vége aztán 1:51.1 lett, úgyhogy nem panaszkodhatok" – mondta a döntő után Milák Kristóf.

„Egy kicsit felemás így a döntő, kicsit bántó, hogy kikaptam az olasz csávótól. Nem egészen úgy jöttek ki a falak, ahogy kellett volna, bár szerintem azt is jól megoldottam.

Az előfutamot betudom annak, hogy mostanában nem versenyeztem, aztán a közédöntőre összeálltak a dolgok, ezt igyekszem tartani. Ehhez képest egy ilyen idő nem olyan rossz. Ha egy picivel még jobb lett volna, akkor maradéktalanul elégedett lennék, de ez van, dolgozunk tovább" – mondta a döntő után Kenderesi Tamás.