Vágólapra másolva!
A Duna Arénában zajló úszó Európa-bajnokság harmadik versenynapján a férfiak 100 méter gyorsúszó számának döntőjében Németh Nándor 47.84 másodperces idővel a negyedik helyen végzett 16 századdal megdöntve Milák Kristóf országos rekordját. Németh ezzel az első magyar úszó, aki áttörte a 48 másodperces határt. Női 200 pillangón Kapás Boglárka az első, míg Hosszú Katinka a második idővel jutott be a csütörtöki döntőbe. Szintén a legjobb idővel, mi több, új junior világcsúccsal döntős férfi 200 vegyesen Kós Hubert. Ugyanebben a számban a 10. Eb-jén induló Cseh László a hetedik idővel kvalifikálta magát a fináléba.

A szerda délutáni programot magyar részről Kalmár Ákos nyitotta, 1500 méter gyorson. A 400-on, 800-on és 1500-on is junior Európa-bajnok magyar úszó a hatodik idővel jutott a döntőbe, ahol a nyílt vízen már három aranyérmet szerző olasz Gregorio Paltrinieri volt a favorit. A magyar úszó abból a szempontból nyugodt lehetett, hogy már megvan az A szintje a tokiói olimpiára. Paltrinieri és az ukrán Mikhajlo Romancsuk nagyjából 300 méter után elhúzott a mezőnytől, majd Romancsuk az olaszt is lerázta, és egy vb-, valamint két Eb-ezüst után megszerezte első felnőtt aranyérmét. Kalmár Ákos 15:04.61 perces idővel a 6. helyen zárt.

Következett a férfi 100 méteres gyorsúszás, ahol az Eb- és vb-hatodik Németh Nándor azzal a céllal ugrott vízbe, hogy megdöntse Milák Kristóf kereken 48 másodperces országos csúcsát (amit éppen tőle vett el), és első magyar úszóként kerüljön be a 48-as álomhatár alá.

Németh a 7. helyen fordult 50 méternél, és végül óriási hajrá után a 4. helyen, de országos csúccsal, 47.84 másodperccel csapott a célba!

Németh Nándor okkal mosolygott: első magyarként jutott 48 másodperc alá 100 méter gyorson Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egyetlen tizedmásodperccel maradt le a bronzérmes Andrej Minakovtól. Az aranyérmet az ötven háton korábban világcsúcsot úszó Kliment Kolesznyikov nyerte megelőzve az olasz Alessandro Miressit.

"Ez egy jól összerakott úszás volt, nagyon örülök neki. Végre átszakadt ez a gát, mostantól talán könnyebb lesz ilyen időket úszni. Most már tudom, hogy milyen az, amikor 48 másodpercen belül úszok. Nekem jobban fekszik, hogy nem kezdek be nagyon, és inkább a végén jövök" – mondta a döntő után az M4 Sportnak nyilatkozó Németh Nándor.

Női 200 méter pillangó előfutamában Kapás Boglárka 2:07.61-es idővel, míg Hosszú Katinka 2:08.36-tal jutott a középdöntőbe. Ezzel a két magyar az első és a második helyen jutott az elődöntőbe. Előbbi a szám aktuális világbajnoka, és biztos a helye az olimpián, míg Hosszú Katinka ideje jobb, mint Jakabos Zsuzsannáé, így a háromszoros olimpiai bajnok akár el is ütheti a győri klasszist a tokiói szerepléstől ebben a számban – ha úgy dönt, hogy vállalja.

A tokiói programban azonban nagyon közel van ez a szám a 200 vegyeshez, így korántsem biztos, hogy vállalja.

Hosszú az első elődöntőben a 4-es pályán úszott, és egy jót versenyezve a dán Helena Bachhal megnyerte a futamát (2:08.75), míg Kapás a második futamot rajt-cél győzelemmel, és kiváló 2:07.25-ös idővel nyerte meg. A két magyar a két legjobb idővel készülhet a szám döntőjére.

Kapás Boglárka simán nyerte a 200 pillangó elődöntőjét Forrás: MÚSZ Facebook

"A legfontosabb az volt, hogy bekerüljek a döntőbe, ugyanakkor a futamgyőzelem is cél volt, de remélem, hogy a döntőben ennél is jobb időt tudok úszni" – mondta Hosszú Katinka.

"Csak élvezni akartam az úszást, és élveztem is. Egyáltalán nem akartam magamat kiúszni. A döntőben külön jó lesz, hogy Katinka mellett úszhatok, szeretek vele együtt úszni. A holnapi célom persze az lesz, hogy megnyerjem a döntőt" – nyilatkozta Kapás Boglárka.

Ugyancsak izgalmasnak ígérkezett a férfi 200 vegyes elődöntője, ahol Cseh László délelőtt megmutatta, hogy továbbra is számolni kell vele a tokiói csapatban. A 2008-ban olimpiai ezüst-, 2012-ben bronzérmes Cseh László 1:58.46-os, Kós Hubert 1:58.87-es idővel a 4., és az 5. helyen jutott be a középdöntőbe. Cseh ideje már közelít a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon úszott eredményéhez (1:57.79). A szám négyszeres Európa-bajnoka, a 10. Eb-jén induló Cseh az első futamban pillangón a második, háton pedig az első helyen fordult. Mellen visszacsúszott a harmadik helyre, amit meg is tartott az olasz Alberto Razzett és a brit Max Litchfield mögött – utóbbi három századdal előzte meg a biztos döntőt érő második helyen. Cseh ideje 1:58.45 perc.

Kós Huberttel biztos, hogy számolni kell a jövőben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A második futamban Kós Hubert a pillangó, majd a hát után is első helyen fordult, és mellen ugyan megelőzte a svájci Desplanches,

a fiatal magyar végül 1:56.99-es új junior világcsúccsal nyerte a futamot és jutott be a döntőbe!

Kós Hubert első, míg Cseh László hetedik idővel lesz ott a döntőben.

Férfi 100 háton Bohus Richárd és Kovács Benedek úszhatott az elődöntőben, mindketten az első futamban kaptak helyet, és Kovács az ötödik, míg Bohus a 6. helyen ért be, előbbi 54:36, utóbbi 54:42 másodperces eredménnyel, összesítésben előbbi a 12., míg utóbbi a 13. lett, de mindketten megelőzték a nagy esélyes Kliment Kolesznyikovot, aki csak 16. lett – igaz, percekkel a megnyert 100 gyors döntője után. Az orosz klasszis rosszul is lett az úszás után, a rendezőknek arrébb kellett tenniük a 100 gyors éremceremóniáját, mert Kolesznyikov nem tudott kimenni az eredeti időpontban.

Férfi 200 méter pillangón Kenderesi Tamás a legjobb, míg Milák Kristóf a második idővel jutott be a döntőbe, ahol aztán utóbbi, a szám világcsúcstartója senkinem sem adott esélyt, és minden idők második legjobb idejével, 1:51.10 perccel nyerte a döntőt.

Milák Kristóf megközelítette a szenzációs világcsúcsát Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Női 200 gyorson két nagyon fiatal úszó, Fábián Fanni és Veres Laura képviselte Magyarországot az elődöntőben. Előbbi 2:00.06 perccel hetedik lett a futamában, míg utóbbi a világcsúcstartó Federica Pellegrinit is felvonultató nyolcasban 1:59.50-es idővel az ötödik lett, ami a tizedik idő, ezzel ő a második tartalék a döntő előtt.

Női 100 mellen a svéd Sophie Hansson századra megúszva a keddi középdöntős (svéd rekord) idejét tudott győzni, az orosz Julia Jefimoval a dobogóról is lecsúszott.

A nők 50 méteres hátúszó döntőjét az Európa-csúcsot tartó holland Kira Toussaint nyerte, míg a férfiak 4x200-as gyorsváltóját az orosz négyes.

Eredmények, döntők:
Férfi 1500 m gyors
1. Mikhajlo Romancsuk (Ukrajna) 14:39.89 perc
6. Kalmár Ákos 15:04.61
Férfi 100 m gyors
1. Kliment Kolesnyikov 47.37 másodperc
4. NÉMETH NÁNDOR 47.84 - új országos csúcs
Női 100 m mell
1. Sophie Hansson 1:05.69
Női 50 m hát
1. Kira Toussaint (Hollandia) 27:36 mp
Férfi 4x200 m gyors váltó
1. Oroszország 7:03.48