Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett.

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF "az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján" hozta meg a döntését. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein "teljes jogosultsággal állhat rajthoz", azaz indulhat az olimpián.

Mint ismeretes, Péni István márciusban, az indiai világkupaversenyen adott pozitív mintát. A magyar szövetség az ügy kapcsán múlt szerdán felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, és eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint a márciusi indiai világkupaversenyen behatolt Péni szobájába. A komáromiak világ- és Európa-bajnokával szemben azután kezdeményezett eljárást az MSSZ, hogy Péni elküldte a szövetségnek a szálloda biztonsági kamerás felvételeit, amelyen állítása szerint látható, amint március 18-án 10.36-kor egy személy bement a szobájába - amelyben édesapjával lakott -, majd 11.21-kor távozott onnan.

A Magyar Sportlövők Szövetsége közleményében tudatta, hogy

Dr. James Lally, az ISSF Orvosi és Antidopping Bizottságának elnöke az eljárás során megállapította, Péni István a szóban forgó doppingügyben vétlen, ugyanis szabotázs történt vele szemben.

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke három kérdést tett fel a botrányban érintett Sidi Péternek, aki nem tudott magyarázatot adni sem arra, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, sem arra, hogy kitől kapott kulcsot a szobába való belépéshez, sem pedig arra, hogy mit csinált a szobában.

Az ISSF azt kijelentette, hogy "a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban". A bontatlan dobozokkal végzett laboratóriumi vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furasemidet nem tartalmaz.

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség rendkívül gyorsan járt el az ügyben és humánus döntést hozott, így Péni István lőállásba állhat az eszéki Európa-bajnokságon. A szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs kontinenstornán a már kvótás magyar sportoló az olimpia műsorán szereplő három puskás számban, azaz légpuskában és kisöbű szabadpuska összetettben egyéniben, illetve légpuska vegyescsapatban szerepel.