Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett. Az Európa-bajnok sportlövő a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban elmondta, hogy amíg él, nem fog olyan italt fogyasztani, amit nem előtte bontottak fel.

Az Európa-bajnok sportlövő elmondta, hogy azon a lőtéren, amelyen a versenytársa van otthon (minden bizonnyal Sidi Péterre és a komáromi lőtérre utal – a szerk.), a kiakasztott csapatfényképeken kiszurkálták a szemeit. Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt hat évben sorra kapta a zaklató sms-eket, e-maileket, és a verbális bántást szállodában, lőtéren és a dobogón. Péni elmondta, hogy a név szerint nem említett Sidi megnehezítette a felkészülését a riói olimpiára, és azóta sem állt le. A jövőben pedig nem tud rá sportemberként tekinteni.

Péni István, aki gőzerővel készül a tokiói olimpiára Forrás: Péni István

Péni István nem mondta ki Sidi Péter nevét az interjúban, de azt elárulta, hogy kettejük rossz viszonya hosszú évekre nyúlik vissza.

„Évekkel ezelőtt kezdődött. Amikor elkezdtem lőni, és a tehetségem hamar megmutatkozott,

Azóta folyamatosan igyekeznek a rossz híremet kelteni irigységből, az eredményeim miatt. És ez hatással van az életemre."

A 24 éves sportlövő eleinte nem akarta elhinni, hogy megmérgezték.

„Nemigen adtam lehetőséget ilyesmire. A lőtéren mindig mindenre odafigyelek, a szobában pedig a felbontott vizes flakonokat azonnal kidobom. Több irányba kezdünk nyomozni, de biztos voltam benne, hogy csak a szállodában volt lehetőség az idegenkezűségre, mégpedig akkor, amikor nem tartózkodtam ott. Felvettük a kapcsolatot az indiai hotellel, kikértük a felvételeket. Óriási szerencse, hogy megőrizték az egy hónappal korábbi videóanyagot. Miután rögtön a verseny elején, a március 19-én adott mintám lett pozitív, néhány napnyi felvételt kellett csak átnézni.

Még a versenyeken is naplót vezetek, ennek köszönhetően percre pontosan tudtam, mikor hol voltam; fél óra alatt kiderült, hol a baki.

A felvételeken látszik, hogy édesapámmal meggyőződtünk arról, hogy az ajtónk zárva van, 10 óra 19 perckor kiléptünk a szobából, majd 10 óra 36-kor megjelent valaki, belépett oda, és 45 percig ott tartózkodott. Hangsúlyozom: én senkinek nem adtam engedélyt erre."

Péni István nem tud többé sportemberként tekinteni Sidi Péterre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A doppingteszten megbukott Péni Istán korábban azt sem tudta, mi az a furosemid.

„Április 15-én reggel értesített a Nemzetközi Sportlövőszövetség, hogy az indiai világkupaversenyen adott mintám pozitív lett, és hogy furosemidet találtak a szervezetemben. Amikor meghallottam, azt sem tudtam, hogy írják – most már mindent tudok róla. Miután úgy fejti ki a hatását, hogy szapora szívverést okoz, nem nehéz bizonyítani: a sportlövészetben nem előny, sőt, kifejezetten hátrányos."

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF "az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján" hozta meg a döntését. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein teljes jogosultsággal állhat rajthoz, azaz indulhat az olimpián.

– mondta Péni István, aki elárulta, hogy a múltban rendre ígéretet kapott, hogy az aktuális zaklatásnak lesznek következményei, de soha nem történt semmi.

A teljes interjú a linkre kattintva olvasható