Vágólapra másolva!
Vas Kata Blanka nyerte a csehországi Zadovban rendezett C1 kategóriájú hegyikerékpáros versenyt, amivel minden bizonnyal eldőlt, hogy a szakág versenyén ő képviselheti magyarországot a tokiói olimpián.

Az U23-as vb-ezüst és bronzérmes a május eleji drozdovói C2-es viadalt követően, ezúttal egy C1-es besorolású versenyen sem talált legyőzőre. A verseny abból a szempontból is rendkívül fontos volt, hogy miután a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jelezte, hogy magyarország egy-egy férfi és női hegyikerékpáros kvótát kap a tokiói olimpiára, Zadovban eldőlt, hogy ki képviselhető a női szakágban a magyar színeket.

Vas Kata Blanka kiváló szezonja olimpiát érhet Forrás: Vas Blanka, Facebook

Az elit nők mezőnyében harmincan vágtak neki a távnak, Vas Kata Blanka (1:37:20) nyerte a futamot huszonhét másodperccel maga mögé utasítva a mexikói Daniela Campuzano Chavest, ezzel a május eleji drozdovói versenyen aratott sikerét, majd a két világkupa U23-as harmadik helyét követően újabb fontos UCI világranglista pontokat gyűjtött – 60 pontot. Benkó Barbara sajnos nem ért célba – a rajtnál bukott és az sem volt a segítségére, hogy az egy héttel ezelőtti csehországi világkupa után súlyos allergiás reakciókkal küzdött, írja a versenyről szóló összefoglalójában a Velo.hu kerékpáros portál.

Ezzel vélhetően eldőlt, hogy Vas Kata Blanka utazhat a tokiói olimpiára.

„Sajnálom, hogy ezt kell, hogy mondjam, de egyesek agy nélkül versenyeznek. A bukásom egy hülyeség valamint a tisztelet és a sportszerűtlenség hiánya miatt történt, miközben mások felszerelését és versenyét is tönkretették a semmiért. A történtektől függetlenül Blanka jól versenyzett, megérdemelte a győzelmet és a Tokióba szóló jegyet is. Magyarországot egy remek versenyző képviseli majd az ötkarikás játékokon, sok sikert kívánok neki" – írta Barbara a közösségi oldalán.

Az elit férfiaknál a német Georg Egger diadalmaskodott, Szőke Balázs a 71. pozícióban zárt, limitidőn kívül.