Veszélyben az olimpia? Az USA nem javasolja állampolgárainak a Japánba utazást

Tokyo 2020 Olympic Rings 2020 Tokyo Olympic and Paralympic Games Summer Paralympic Games 2020 Tokyo Olympic Games Sports Disability sports Lung disease Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The
The Olympic rings are displayed in front of the National Stadium, the main stadium of Tokyo 2020 Olympics and Paralympics, at Japan Sports Olympic Square in Shinjyuku Ward, Tokyo on May 24, 2021. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Két hónappal a tokiói nyári olimpai kezdete előtt az Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn azt tette közzé,  hogy az USA állampolgárainak semmiképpen sem javasolja, hogy Japánba utazzanak. Az ázsiai országban tomboló koronavírus-fertőzést nem tudják megfékezni, ezért Washington szerint az utazás mindenki számára kockázatos.

Márpedig a "mindenki" szóban az olimpiára utazó amerikai küldöttség tagjai is benne foglaltatnak - igaz, róluk most még nem esik szó.

A The Japan Times beszámolója szerint a washingtoni külügyminisztérium a legmagasabb, 4-es riasztási szintet rendelte el a Japánba történő utazásokkal kapcsolatban.

Közben az is kiderült, hogy Tokióban fontolóra vették a koronavírus miatti rendkívüli állapot meghosszabbítását, amely május 31-ig tart.

ez áll abban a közleményben, amelyet hétfőn tettek közzé az Egyesült Államokban. Ez a megnövekedett riasztási szint nagyban befolyásolhatja az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának azon döntését, hogy a sportolóit elengedi-e Tokióba.

Ha nem, azzal egy olyan tégla eshet ki a falból, amely az egész olimpiai rendezést összedöntheti.

Egyelőre ezt még nem lépte meg az USA olimpiai bizottsága, amely szintén kiadott egy közleményt. Ebben az áll, hogy szinte biztosak abban, hogy a japánok meg tudják védeni az amerikai sportolókat a koronavírus-fertőzéstől.

A közlemény kiadása után Tokióban is érezték, hogy komoly a baj. Egyes japán kormánytiszviselők most azzal próbálják az amerikai döntést elbagatellizálni, hogy hasonló intézkedéseket Japán is bevezetett más országokkal - például Indiával - szemben.

Azt is hozzátették, hogy szerintük az amerikai közlemény egyáltalán nem lesz hatással az USA sportolóinak olimpiai részvételére -

de ebben azért ne legyünk teljesen biztosak. Már csak azért sem, mert az amerikai sportági szövetségek sorra léptek vissza attól, hogy az olimpia előtt Japánban edzőtáborozzanak.

Forrás