Társoldalunk:

Veszélyben az olimpia? Az USA nem javasolja állampolgárainak a Japánba utazást

2021.05.25. 05:51

Két hónappal a tokiói nyári olimpai kezdete előtt az Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn azt tette közzé,  hogy az USA állampolgárainak semmiképpen sem javasolja, hogy Japánba utazzanak. Az ázsiai országban tomboló koronavírus-fertőzést nem tudják megfékezni, ezért Washington szerint az utazás mindenki számára kockázatos.

Márpedig a "mindenki" szóban az olimpiára utazó amerikai küldöttség tagjai is benne foglaltatnak - igaz, róluk most még nem esik szó.

A The Japan Times beszámolója szerint a washingtoni külügyminisztérium a legmagasabb, 4-es riasztási szintet rendelte el a Japánba történő utazásokkal kapcsolatban. Közben az is kiderült, hogy Tokióban fontolóra vették a koronavírus miatti rendkívüli állapot meghosszabbítását, amely május 31-ig tart. 

A jelenlegi japán helyzet miatt még a teljesen beoltott utazók is veszélyben lehetnek a koronavírus miatt és ezért el kell kerülni minden Japánba történő utazást" - ez áll abban a közleményben, amelyet hétfőn tettek közzé az Egyesült Államokban. Ez a megnövekedett riasztási szint nagyban befolyásolhatja az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának azon döntését, hogy a sportolóit elengedi-e Tokióba. Ha nem, azzal egy olyan tégla eshet ki a falból, amely az egész olimpiai rendezést összedöntheti. Egyelőre ezt még nem lépte meg az USA olimpiai bizottsága, amely szintén kiadott egy közleményt. Ebben az áll, hogy szinte biztosak abban, hogy a japánok meg tudják védeni az amerikai sportolókat a koronavírus-fertőzéstől. 

A közlemény kiadása után Tokióban is érezték, hogy komoly a baj. Egyes japán kormánytiszviselők most azzal próbálják az amerikai döntést elbagatellizálni, hogy hasonló intézkedéseket Japán is bevezetett más országokkal - például Indiával - szemben. Azt is hozzátették, hogy szerintük az amerikai közlemény egyáltalán nem lesz hatással az USA sportolóinak olimpiai részvételére - de ebben azért ne legyünk teljesen biztosak. Már csak azért sem, mert az amerikai sportági szövetségek sorra léptek vissza attól, hogy az olimpia előtt Japánban edzőtáborozzanak.

Forrás