Társoldalunk:

A sztárteniszező bojkottálja a sajtótájékoztatókat a mentális egészsége érdekében

2021.05.27. 11:24

A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes japán Oszaka Naomi mentális egészségének megóvása érdekében nem vesz részt a sajtótájékoztatókon a vasárnap kezdődő francia nyílt teniszbajnokságon.

A szabályok szerint a játékosoknak minden mérkőzésük után a sajtó rendelkezésére kell állniuk, ám Oszaka szerint ez indokolatlanul megterheli őket lelkileg.

A világranglista második helyezettje - a világ legjobban kereső női sportolója - ezzel 20 ezer dolláros büntetést kockáztat, de reméli, hogy a bírságot jótékony célra fordítják majd, és mentális egészséggel foglalkozó szervezetek kapják.

Oszaka Naomi nem megy el a sajtótájékoztatókraForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Oszaka a Twitter-oldalán közölte, hogy a Roland Garros alatt egyetlen sajtótájékoztatót sem fog tartani. Hozzátette: gyakran érzi úgy, hogy nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére, és igaz ez a médiakonferenciákra is. A japán sztár jelezte, gyakran ülnek olyan tájékoztatón, ahol ugyanazt a kérdést már korábban többször feltették, vagy sértő, hozzá nem értő felvetésekkel találkozik. Kiemelte, előfordult, hogy vereség utáni sajtótájékoztatón omlott össze egy versenyző.

A US Open 2018-as és 2020-as, az Australian Open 2019-es és idei győztese közölte, hogy személyesen nem a francia bajnoksággal van gondja. Viszont ha a szervezők továbbra is a "tarts sajtótájékoztatót, máskülönben megbüntetünk" elvet folytatják, és figyelmen kívül hagyják a sportolók mentális egészségét, akkor azon csak nevetni tud.

A 23 éves Oszaka - aki tavaly a koronavírus-járvány miatt nem indult Párizsban - még sosem jutott túl a harmadik fordulón a Roland Garroson.