Vágólapra másolva!
Az olimpiai címvédő Kozák Danuta nyerte a női kajak egyesek 500 méteres döntőjét pénteken Szegeden, a kajakosok és kenusok válogatóversenyén, amelyen az olimpiai, illetve az Európa-bajnoki csapatba kerülés a tét. A Ferencváros 34 éves versenyzője és a másodikként célba ért Csipes Tamara így már tokiói indulónak tekinthető.

A hétvége egyik legjobban várt küzdelmét már a vasárnapig tartó viadal nyitónapján lebonyolították, a négy előfutamban összesen négy olimpiai és kilenc felnőtt világbajnok szállt vízre, de utánpótlás vb-győztesből is akadt jónéhány a rajtnál.

Kozák Danuta nyert 500 méteren az olimpia válogatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az előcsatározások nem hoztak meglepetést, a hetes fináléba az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák, a riói aranyérmes Csipes, továbbá a világbajnok Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Kárász Anna és Gazsó Alida Dóra, valamint az Európa-bajnok Lucz Dóra került. A délutáni döntőben aztán - amelyben oldal-hátszél nehezítette a versenyzők dolgát - Kozák és Csipes vívott nagy harcot a győzelemért, de csak egy ideig, mert a hajrában előbbi ellépett, és végül körülbelül egyhajós előnnyel diadalmaskodott. Csipes magabiztosan szerezte meg a második helyet, harmadikként pedig Kozák párostársa, Bodonyi ért a célba.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány korábban azt mondta, hogy az első két helyezett tokiói utazónak tekinthető.

A pénteki nap másik versenyét, a férfi kenu kettesek 1000 méteres futamát a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó nyerte. Ebben a számban már megvan az olimpiai induló Adolf Balázs és Fejes Dániel személyében, ők most nem is szálltak vízre.

A hétvége nemcsak az olimpiára, hanem a jövő heti, poznani Eb-re is válogat, a tokiói csapat a kontinensviadal után alakul majd ki véglegesen.

Eredmények:
férfi C-2 1000 m:
1. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (Dunaferr, UTE) 3:38.788 p
2. Zombori Dominik, Kocsis Ádám (MVM Szegedi VSE) 3:40.059
3. Fodor Nicholas, Bakó Tamás (MTK, KSI SE) 3:43.964
női K-1 500 m:
1. Kozák Danuta (Ferencváros) 1:49.713 p
2. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd) 1:50.970
3. Bodonyi Dóra (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) 1:51.332