Társoldalunk:

Megérkeztek az első sportolók a tokiói olimpiára

2021.06.01. 09:32

A július 23-án kezdődő tokiói olimpia résztvevői közül elsőként az ausztrál softball-válogatott érkezett meg kedden Japánba, ahol megkezdi 47 napos edzőtáborát.

A csapat a Tokiótól 80 kilométerre elhelyezkedő Ota városában tartózkodik majd a játékok rajtjáig, a Kyodo japán hírügynökség beszámolója szerint tokiói landolásuk után mindannyian negatív koronavírus-tesztet szolgáltattak. A küldöttség minden tagja megkapta már az oltást, ugyanakkor minden nap tesztelni fogják őket. Japán sajtóértesülések szerint az ausztrálok szállodájában három emeletet kizárólag számukra különítettek el, mert ezzel is csökkenteni akarják annak a lehetőségét, hogy más vendégekkel találkozzanak.

Landoltak az első sportolókForrás: AFP/Issei Kato

Japánban még mindig sokan ellenzik az olimpia megrendezését, a járvány negyedik hulláma miatt 10 prefektúrában, köztük Tokióban egészségügyi vészhelyzet van érvényben június 20-ig. A 125 millió lakosú ázsiai ország átoltottsága alacsony, a legutóbbi információk szerint három százaléknál jár, de kormányközeli források szerint június 21-től újabb helyszíneken lehet majd vakcinát felvenni. Az olimpiára készülő japán sportolók oltása kedden kezdődik.

Az egyik japán napilap által hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a lakosság több mint 60 százaléka a játékok újabb halasztása, vagy törlése mellett foglalt állást. A tokiói olimpia lemondásáról szóló online petíciót 414 ezren írták alá, míg a megrendezés mellett kampányoló hasonló dokumentumot több mint 93 ezren.

A világjárvány miatt tavalyról idén nyárra halasztott olimpia augusztus 8-ig tart, a paralimpia pedig a tervek szerint augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-én ér véget.