Négy magyar induló lehet triatlonban a tokiói olimpián

Faldum Gábor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Ifj. Faldum Gábor a Rio de Janeiró-i nyári olimpia férfi triatlonversenyében a Copacabana Erődnél 2016. augusztus 18-án. A magyar sportoló a 20. helyen végzett, ezzel minden idők legjobb magyar férfi olimpiai eredményét érte el. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Faldum Gábor a nyolcadik helyen zárt a férfi triatlonosok vasárnap rendezett világkupaversenyén a mexikói Huatulcóban.

A sportágban ezzel a viadallal zárult az olimpiai kvalifikációs sorozat, és a magyar szövetség számításai szerint az egyéni ranglistákon a férfiaknál és a nőknél egyaránt két-két magyar versenyző végzett tokiói részvételt érő helyen.

Az országoknak járó kvótákat hivatalosan kedden erősíti meg a nemzetközi szövetség, amelyet követően a magyar szervezet kijelöli az utazók névsorát. A korábbi tájékoztatás alapján azonban meglepetés nem várható, így

azok indulhatnak majd Tokióban, akik magyarként kvótás helyen végeztek: a férfiaknál Bicsák Bence és Tóth Tamás, míg a nőknél Bragmayer Zsanett, valamint Kovács Zsófia.

A szabályok értelmében amely nemzet két-két férfi, illetve női kvótát szerez Tokióra, annak a versenyzői az egyéni küzdelmek mellett automatikusan ott lehetnek az új olimpiai versenyszám, a vegyes váltó rajtjánál is.

Négy magyar lehet ott triatlonban a nyári olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mexikói viadal eredményközlője szerint Faldum 53:38 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból, majd zárásként öt kilométer futásból álló sprint távot. A másik magyar induló, Tóth Tamás a második szám közben - kátyúba hajtott és defektet kapott - a verseny feladására kényszerült. A 60 fős mezőnyben 49 triatlonos teljesítette a távot, elsőként a kanadai Tyler Mislawchuk (53:09 p), akit két brazil versenyző, Manoel Messias (53:21) és Miguel Hidalgo (53:22) követett.

A nőknél ezúttal nem volt magyar induló. Győzött a dán Alberte Kjaer Pedersen (1:00:24 ó), aki az amerikai Kirsten Kasper (1:00:36) és az osztrák Lisa Perterer (1:00:37) előtt ért célba. A 43 indulóból 39-en fejezték be a versenyt.