Novak Djokovic két szettes hátrányból fordítva nyerte meg a Roland Garros döntőjét

2021.06.13. 19:36

A világelső Novak Djokovic elképesztő fordítást bemutatva legyőzte Stefanos Tsitsipast a Roland Garros döntőjében. A szerb teniszező már csak egyetlen Grand Slam-trófeával van lemaradva Roger Federer és Rafael Nadal mögött.

Ugyan a 13-szoros Garros-győztes Rafael Nadal nem jutott be a fináléba, ott így is egy nagyon jó mérkőzésre volt kilátás a világelső, 19. Grand Slam-sikerére hajtó Novak Djokovic és az élete első GS-döntőjébe bejutó Stefanos Tsitsipas között. Djokovicnak a salakkirály bravúros legyőzése után így a fiatalok között ezen a borításon legjobban mozgó játékossal kellett felvennie a harcot.

Rögtön egy rendkívül szoros játékkal kezdődött a találkozó. Tsitsipas szervájánál Djokovicnak azonnal bréklabdája volt, a görög azonban három ásszal megfordította a gémet. A teniszezők innentől relatíve simán tartották a szervájukat egészen 5:5-ig, amikor Tsitsipas elveszítette sajátját.

Azonban a szerb nem tudta megnyerni a szettet, mert a görög előbb simán kiegyenlített, majd a fordulatos tie-breakből is ő jött ki jobban. 5-2-re Tsitsipas húzott el, majd Djokovic jutott először játszmalabdához 6-5-nél, de a görög ezután három ponttal megfordította a rövidítést.

Mindent beleadtak a teniszezők:

A második szett rögtön egy Tsitsipas-brékkel indult, és mivel 4:2 után még egyszer elvette a világelső adogatását, így 6:2-re simán behúzta ezt a játszmát is.

A harmadik játszmára Djokovic elővette a legjobb játékát, ami 2:1 után egy brékelőnyt eredményezett neki. A szerb egy 11 perces gémben tudta elvenni a görög szerváját. Tsitsipas apró hullámvölgybe került, de ellenfelének saját magának kellett kiszerválnia a szépítést.

Ezt fantasztikus ütéseinek köszönhetően meg is tette, 6:3-mal lett övé ez a szett.

Djokovicnak a 2-2-es egyenlítés is összejött, miután a görög mentálisan szétesett azután, hogy nem tudta a harmadik szettet megnyerni. A görög kétszer is elbukta a szerváját, így 6:2-re bukta el ezt a játszmát. Több mint három óra után így döntő szett volt hivatott eldönteni, ki nyeri a Roland Garrost.

Tsitsipasnak rögtön bréklabdát kellett hárítania, amit sikerrel is meg is tett. A következő adogatójátékánál ezt már nem tudta megtenni, így Djokovic hamar brékelőnybe került. A szerb ezután magabiztosan tartotta előnyét, és 5:4-nél adogathatott a tornagyőzelemért.

Az első mérkőzéslabdát Tsitsipas egy gyönyörű fonák egyenessel hárította, azonban a másodiknál már sikerrel járt. Novak Djokovic megnyerte a Roland Garrost. Pályafutása 19. Grand Slam-sikeréből ez volt a második, amit a salakos Grand Slamen ért el.

Tenisz, Roland Garros, Párizs
férfi egyes, DÖNTŐ
Novak Djokovic (szerb, 1. kiemelt) - Stefanos Tsitsipas (görög, 5.) 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4