Novak Djokovic két szettes hátrányból fordítva nyerte meg a Roland Garros döntőjét

Horizontal
Serbia's Novak Djokovic celebrates after winning against Greece's Stefanos Tsitsipas at the end of their men's final tennis match on Day 15 of The Roland Garros 2021 French Open tennis tournament in Paris on June 13, 2021. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Vágólapra másolva!
A világelső Novak Djokovic elképesztő fordítást bemutatva legyőzte Stefanos Tsitsipast a Roland Garros döntőjében. A szerb teniszező már csak egyetlen Grand Slam-trófeával van lemaradva Roger Federer és Rafael Nadal mögött.

Ugyan a 13-szoros Garros-győztes Rafael Nadal nem jutott be a fináléba, ott így is egy nagyon jó mérkőzésre volt kilátás a világelső, 19. Grand Slam-sikerére hajtó Novak Djokovic és az élete első GS-döntőjébe bejutó Stefanos Tsitsipas között. Djokovicnak a salakkirály bravúros legyőzése után így a fiatalok között ezen a borításon legjobban mozgó játékossal kellett felvennie a harcot.

Rögtön egy rendkívül szoros játékkal kezdődött a találkozó. Tsitsipas szervájánál Djokovicnak azonnal bréklabdája volt, a görög azonban három ásszal megfordította a gémet. A teniszezők innentől relatíve simán tartották a szervájukat egészen 5:5-ig, amikor Tsitsipas elveszítette sajátját.

Azonban a szerb nem tudta megnyerni a szettet, mert a görög előbb simán kiegyenlített, majd a fordulatos tie-breakből is ő jött ki jobban. 5-2-re Tsitsipas húzott el, majd Djokovic jutott először játszmalabdához 6-5-nél, de a görög ezután három ponttal megfordította a rövidítést.

Mindent beleadtak a teniszezők:

A második szett rögtön egy Tsitsipas-brékkel indult, és mivel 4:2 után még egyszer elvette a világelső adogatását, így 6:2-re simán behúzta ezt a játszmát is.

A harmadik játszmára Djokovic elővette a legjobb játékát, ami 2:1 után egy brékelőnyt eredményezett neki. A szerb egy 11 perces gémben tudta elvenni a görög szerváját. Tsitsipas apró hullámvölgybe került, de ellenfelének saját magának kellett kiszerválnia a szépítést.

Ezt fantasztikus ütéseinek köszönhetően meg is tette, 6:3-mal lett övé ez a szett.

Djokovicnak a 2-2-es egyenlítés is összejött, miután a görög mentálisan szétesett azután, hogy nem tudta a harmadik szettet megnyerni. A görög kétszer is elbukta a szerváját, így 6:2-re bukta el ezt a játszmát. Több mint három óra után így döntő szett volt hivatott eldönteni, ki nyeri a Roland Garrost.

Tsitsipasnak rögtön bréklabdát kellett hárítania, amit sikerrel is meg is tett. A következő adogatójátékánál ezt már nem tudta megtenni, így Djokovic hamar brékelőnybe került. A szerb ezután magabiztosan tartotta előnyét, és 5:4-nél adogathatott a tornagyőzelemért.

Az első mérkőzéslabdát Tsitsipas egy gyönyörű fonák egyenessel hárította, azonban a másodiknál már sikerrel járt.

Novak Djokovic megnyerte a Roland Garrost.

Pályafutása 19. Grand Slam-sikeréből ez volt a második, amit a salakos Grand Slamen ért el.

Tenisz, Roland Garros, Párizs
férfi egyes, DÖNTŐ
Novak Djokovic (szerb, 1. kiemelt) - Stefanos Tsitsipas (görög, 5.) 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4