A szabályszegő olimpikonokat kiutasíthatják Japánból

Tokió 2020 olimpia
A japánok nagyon félnek az olimpiától
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szabályok megsértése esetén az adott sportolót akár ki is utasíthatják Japánból a július 23-án kezdődő tokiói olimpián.

Ez áll abban a szabálykönyvben (Playbook), amelynek harmadik, egyben véglegesnek tekinthető verzióját kedden hozták nyilvánosságra a szervezők.

A további lehetséges szankciók között a figyelmeztetés, a játékokról történő ideiglenes vagy végleges kizárás, a diszkvalifikálás, az akkreditáció visszavonása, illetve pénzbírság szerepel.

Christophe Dubi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazgatója azt mondta, elvárják az összes résztvevőtől, hogy betartsa a szabályokat.

A szervezők közölték: a koronavírus elleni védekezést szolgáló szabályok július elsején lépnek életbe. Minden olimpikont naponta tesztelnek majd és kötelező lesz a maszkviselés. A résztvevők csak kijelölt járművekkel közlekedhetnek, a tömegközlekedést tilos lesz használniuk, és csak engedélyezett helyeken étkezhetnek.

A NOB szerint az olimpiai faluban lakó sportolók mintegy 80 százaléka oltott lesz a játékok kezdetére.
A tokiói olimpiát tavaly rendezték volna, de a pandémia miatt idén nyárra halasztották. Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd.