Társoldalunk:

Az egyik legrégebb óta fennálló világrekord dőlt meg atlétikában

2021.06.19. 08:24

Ryan Crouser még nem is élt akkor, amikor a súlylökés előző világrekordját felállították, most az amerikai olimpiai válogatón 23.37 méteres dobásával megjavította azt.

Az oregoni Hayward Fielden megrendezett verseny pénteki programjában a 28 éves súlylökő idén már megdöntötte a fedett pályás világcsúcsot, most pedig szabadtéren már a selejtező első körében fantasztikusan kezdett.

Ryan Crouser elképesztő, a fedett pályás után a szabadtéri világcsúcsot is megdöntötte súlylökésbenForrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Patrick Smith

A nyitó sorozatban elért 22.92 méteres dobása minden idők ötödik legnagyobbja volt, amivel simán jutott be a magyar idő szerint éjjel megrendezett döntőbe.

Crouser a fináléban rendkívül stabilan dobott, 22.61 méter, 22.55 méter, 22.73 méter - ezzel a három eredménnyel kezdett. Majd jött a negyedik kísérlete, amikor 23.37 méterrel megdöntötte Randy Barnes 1990-ben felállított világcsúcsát.

Nagyon különleges pillanat volt a számomra először az új Hayward Fielden dobókörbe állni. Már hosszú ideje volna szerettem volna megdönteni a világcsúcsot, nagy kő esett le a szívemről, hogy ez most sikerült. Erről a pillanatról álmodtam, mióta elkezdtek a súlylökést- mondta Crouser a rekorddöntése után.

Amikor előde 31 évvel ezelőtt 23.12 méterrel a ranglisták élére került, Crouser még gondolatban sem volt. Ezzel az atlétika történetének egyik legrégebb óta fennálló világrekordja dőlt meg.