Társoldalunk:

Szenzációs időt futott a csinos sprintertehetség az amerikai olimpiai válogatón - videó

2021.06.20. 11:51

A jövő nagy sprinterreménységének tartott Sha'Carri Richardson megnyerte a női 100 méteres versenyszámot az amerikai atlétikai válogató második, szombati napján.

A 20 éves futó az elődöntőben egy századdal, 10.64 másodperccel futott gyorsabban egyéni rekordjánál, majd a döntőben 10.87 mp-cel bizonyult a legjobbnak. Az olimpiai újonc két társa Tokióban a 26 éves Javianne Oliver és a 24 éves Teahna Daniels lesz.

Ennek a versenyszámnak legutóbb 1996-ban volt amerikai aranyérmese, Gail Devers személyében. Azóta három jamaicai és egy fehérorosz győzelem született. Az amerikaiaknak meg kellett elégedniük három ezüstéremmel, miután 2000-es bajnokuk, Marion Jones 2007 októberében elismerte, hogy doppingolt. Jones lemondott az aranyéremről, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két hónappal később hivatalosan is megfosztotta őt a győzelemtől.

Mivel a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce és a nigériai Blessing Okagbare is futott már idén 10.63-at 100 méteren, ezért Richardsonnal hárman óriási csatát vívhatnak majd július 31-én az olimpiai aranyéremért Tokióban. Florence Griffith-Joyner 1988-ban felállított világcsúcsa (10.49) közel másfél tizedre van tőlük.

Usain Bolt után Sha'Carri Richardson lehet a sportág következő nagy világsztárjaForrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Andy Lyons

Női diszkoszvetésben Valarie Allman 69,92 méteres eredménnyel győzött a válogatón, és váltotta meg tokiói repülőjegyét, a favorit Micaela Hazlewood és Rachel Dincoff követte.

A női 100 m gát előfutamai során a legjobb időt (12.49 mp) a világcsúcstartó Keni Harrison érte el, míg az olimpiai címvédő, futamában győztes Brianna McNeal egy századdal maradt el tőle (12.50 mp).

Utóbbi két héttel ezelőtt doppingvétség miatt ötéves eltiltást kapott ugyan, de miután fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), ideiglenesen mentességet kapott az eltiltás alól és indulhatott hazája olimpiai válogatóján. Ügyében még a tokiói játékok előtt ígért döntést a CAS.