Máris megvan a Tokióba érkező első koronavírusos külföldi sportoló

Tokyo Olympics / Uganda national team arrives Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga S SPO sports COVID-19 coronavirus corona orga
Members of Uganda national team such as boxing, weightlifting, swimming players and coaches arrive at a hotel in Izumisano City, Osaka Prefecture on June 20, 2021. 9 Ugandan athletes who will participate in the Tokyo Olympics and Paralympics arrived at Narita Airport, and one of them tested positive for the new coronavirus COVID-19 at the airport. All athletes were inoculated two AstraZeneca plc vaccines were taken two PCR tests within 96 hours of departure. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kota Kawasaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Öt héttel a tokiói olimpia kezdete előtt a japán hatóságok máris feltartóztatták a határon az első pozitív koronavírustesztet adó sportolót. Pedig az ugandai atlétikai válogatott teljesen átoltva indult el Japánba.

A meg nem nevezett ugandai sportolót a tokiói Narita repülőtéren szűrték ki a hatóságok, és azonnal egy központi karanténszállóba vitték. Az eset legaggasztóbb része, hogy az ugandai csapat teljes átoltottsággal (valamennyien AstraZeneca vakcinát kaptak), és negatív PCR-teszttel a zsebében szállt fel a Japánba induló repülőgépre, írja az Asahi japán lapra hivatkozva a Guardian. A csapat másik nyolc tagja ugyanakkor továbbutazhatott Oszakába.

Japánban eddig is hangos és erőteljes volt a tiltakozás az olimpia megrendezésével szemben, amit az ilyen esetek csak fokoznak.

"Álljunk már meg egy percre! Most csak kilencen érkeztek, és máris volt egy eset. Az olimpiára pedig mintegy 100 ezer ember érkezhet. Talán nem arról kellene most beszélni, hogy mekkora élmény lesz ez a gyermekeink számára" – mondta egy japán ellenzéki politikus.

Az olimpiának otthont adó ázsiai országban tavasszal már a koronavírus-járvány negyedik hulláma söpört végig. Az országban eddig közel 783 ezer megbetegedést és több mint 14 ezer, a COVID-19-cel összefüggő halálesetet regisztráltak, miközben a felnőtt japán lakosság alig 6 százaléka kapta meg eddig mindkét oltását.