Társoldalunk:

Máris megvan a Tokióba érkező első koronavírusos külföldi sportoló

2021.06.20. 09:10

Öt héttel a tokiói olimpia kezdete előtt a japán hatóságok máris feltartóztatták a határon az első pozitív koronavírustesztet adó sportolót. Pedig az ugandai atlétikai válogatott teljesen átoltva indult el Japánba.

A meg nem nevezett ugandai sportolót a tokiói Narita repülőtéren szűrték ki a hatóságok, és azonnal egy központi karanténszállóba vitték. Az eset legaggasztóbb része, hogy az ugandai csapat teljes átoltottsággal (valamennyien AstraZeneca vakcinát kaptak), és negatív PCR-teszttel a zsebében szállt fel a Japánba induló repülőgépre, írja az Asahi japán lapra hivatkozva a Guardian. A csapat másik nyolc tagja ugyanakkor továbbutazhatott Oszakába.

Japánban eddig is hangos és erőteljes volt a tiltakozás az olimpia megrendezésével szemben, amit az ilyen esetek csak fokoznak.

"Álljunk már meg egy percre! Most csak kilencen érkeztek, és máris volt egy eset. Az olimpiára pedig mintegy 100 ezer ember érkezhet. Talán nem arról kellene most beszélni, hogy mekkora élmény lesz ez a gyermekeink számára" – mondta egy japán ellenzéki politikus.

Az olimpiának otthont adó ázsiai országban tavasszal már a koronavírus-járvány negyedik hulláma söpört végig. Az országban eddig közel 783 ezer megbetegedést és több mint 14 ezer, a COVID-19-cel összefüggő halálesetet regisztráltak, miközben a felnőtt japán lakosság alig 6 százaléka kapta meg eddig mindkét oltását.