Négyéves eltiltást kapott a háromszoros olimpiai bajnok úszó, nem lehet ott Tokióban

Szun Jang, úszás
Chinese Olympic and world-record-holding competitive swimmer Sun Yang wins the second place in the men's 200m freestyle at FINA Champions Series 2020, Shenzhen city, south China's Guangdong province, 14 January 2020.
Vágólapra másolva!
Négy év, három hónap eltiltást kapott az ügyben újra eljáró nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) a kínaiak sztárúszója, Szun Jang, aki így lemarad a július 23-án rajtoló tokiói olimpiáról.

A háromszoros olimpiai és 11-szeres világbajnoki aranyérmes gyorsúszó eltiltását tavaly február 28-tól számolják, és 2024. május 28-án jár le. A 2024-es párizsi olimpia - amikor Szun 32 éves lesz - július 26-án kezdődik, azaz ha megússza a szintidőket, akkor ott már szerepelhet.

Szun doppingügye közel három évre nyúlik vissza: 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) eltiltását akkor azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni.

Szun Jangot eltiltották, így nem lehet ott a tokiói olimpián Forrás: Imaginechina via AFP/Peng Zhigang - Imaginechina/Peng Zhigang

A FINA felmentő ítélete után Szun még szerepelhetett a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában, amelynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanakkor a CAS-hoz fordult, amely tavaly februárban nyolc évre tiltotta el Kína egyik legnépszerűbb sportolóját. Meglátásuk szerint a minták megsemmisítése indokolatlan volt.

Azonban tavaly decemberben a svájci szövetségi bíróság új eljárásra kötelezte a CAS-t. Az indoklás szerint a Sportdöntőbíróság egyik tagja elfogult volt. Ezzel kapcsolatban az úszó ügyvédjeinek az eljárás során sikerült bizonyítaniuk, hogy a CAS-testület vezetője Kína-ellenes érzelmeket táplál, és erről már a nyilvánosság előtt is véleményt formált. A 29 esztendős Szun abban reménykedett ekkor, hogy indulhat a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpián.

A CAS végül nem nyolc évre, hanem 4 év, 3 hónapra tiltotta el Szunt, akinek 2014-ben egy másik doppingügy miatt már volt három hónapos kényszerpihenője.