Társoldalunk:

Enyhébb, de mégis szigorú szabályok lesznek a Tour de France-on

2021.06.23. 15:23

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan a tavalyinál némileg enyhébb, de így is szigorú szabályokat alkalmaznak a szombaton kezdődő francia országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on.

A nemzetközi szövetség (UCI) szerdán jelezte, hogy a világ legrangosabb háromhetes viadalán kizárják azt a csapatot, melyben egy héten belül két, vagy annál több versenyzőnek pozitív lesz a tesztje.

Vajon megint a két szlovén bringás, Primoz Roglic és Tadej Pogacar csatáját hozza a Tour de France?Forrás: BELGA via AFP/Yuzuru SUNADA/Pool

A tavaly augusztus végén kezdődött Touron a szabály úgy szólt, hogy az a csapat jut a kizárás sorsára, melynél egy héten belül a buborékban két pozitív esetet találnak, azaz nem csupán a kerekesek között, hanem bárkinél (szerelők, csapatvezető, stb.) az együttesből.

A 2020-as viadalhoz hasonlóan az induláshoz ezúttal is két negatív teszt szükséges mindenkinek a rajt előtt, illetve a két szünnapon is mintát vesznek a résztvevőktől, ezen felül pedig, "újdonságként" az ötödik szakasz után is tesztelik a mezőnyt.

Tavaly egyetlen versenyző tesztje sem lett pozitív a Tour de France-on, az egyetlen "neves" koronavírusos eset Christian Prudhomme versenyigazgatójé volt, akinek egy hétre el kellett hagynia a viadalt.