Társoldalunk:

Magas tesztoszteron szintje miatt tiltották ki az amerikai transznemű nőt az tokiói olimpiáról

2021.06.25. 11:52

Az amerikai Cece Telfer, transznemű női atléta mégsem versenyezhet idén a tokiói olimpiára összeállított női gátfutó csapatban, ugyanis Telfer tesztoszteronszintje nem felelt meg az Atlétikai Világszövetségnek a transznemű női sportolókkal szemben állított követelményeinek.

Cece Telfer, transznemű női atléta mégsem versenyezhet idén a tokiói olimpiára összeállított amerikai női gátfutó csapatban, mivel a tesztoszeronszinjét nem találta megfelelőnek az Atlétikai Világszövetség a transznemű női sportolókkal szemben állított követelményeinek - derült ki a The Guardian oldaláról

A 26 éves, biológiai neme szerint férfi, de most már transznemű nő, Cece Telfer 2019-ben vált világhírűvé, amikor könnyedén és óriási fölénnyel nyerte meg a 400 méteres női gátfutást a számban versenyző női sportolókkal szemben. Telfer eredménye, valamint engedélye a női versenysportban való részvételre azonnal világméretű felháborodást váltott ki.

Az amerikai Cece Telfer, transznemű női atléta mégsem versenyezhet idén a tokiói olimpiára összeállított női gátfutó csapatbanForrás: Guardian

Telfer a nemváltása előtt a férfi gátfutók között versenyzett, ahol tehetséges, az átlagon felül teljesítő versenyzőként tartották számon,

azonban nemváltása, és a női csapatba sorolása után – ahol a teljesítményszint alacsonyabb – gyakorlatilag legyőzhetetlen versenyzővé vált.

Telfer álláspontja és eltorzított érvrendszere a tesztoszteronszint és a női versenysport kapcsolatáról az, hogy nem a női versenyzők kerülnek hátrányba egy transznemű női sportolóval szemben, hanem éppen ellenkezőleg: Ha valaki hátrányba kerül a cisznemű nőkkel folytatott versenyben, az inkább én vagyok. A folyamatos hormonterápiák miatt ugyanis a testem izomzata csökken, és mindenki tudja, hogy a tesztoszteronból nyerjük az erőnket, az agilitásunkat – találta fején a szöget a transznemű sportoló, megfogalmazva éppen azt, ami miatt a női sportolók hátrányba kerülnek a biológiai férfiversenyzőkkel szemben.

Telfer idén nem tudta teljesíteni az Atlétikai Világszövetség által előírt maximális tesztoszteronszintet (5 nmol/L), amelyet a transznemű női sportolónak az olimpiai játékok előtt 12 hónapon keresztül tartania kellett volna annak érdekében, hogy a női csapatban versenyezhessen.