Társoldalunk:

A japán császár is aggódik a tokiói olimpia miatt

2021.06.25. 14:29

A japán közvélemény olimpiát elutasító, bár csökkenő többségéhez csatlakozva Naruhito császár is aggodalmának adott hangot a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói ötkarikás játékok megrendezése miatt.

A Kyodo jelentése szerint az uralkodót legfőképpen a koronavírus-járvány aggasztja, és attól tart, hogy az olimpia a fertőzések további terjedését fogja kiváltani Japánban.

A császár nagyon aggódik a fertőzések terjedése miattForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Pool For Yoiuri

A hírügynökség megemlítette, hogy az országban egy napja 1778 új covidos esetet regisztráltak, ami a pandémia erejének gyengülését jelzi a május eleji csúcshoz képest, amikor egyetlen nap alatt több mint 7000 fertőzést jelentettek. A javuló adatok hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt vasárnap több prefektúrában, így Tokióban is feloldották a rendkívüli veszélyhelyzetet, lazítva a korlátozásokon, miközben az elmúlt hetekben felgyorsult a védőoltások beadásának korábban igen mérsékelt tempója.

A legfrissebb kormányzati adatok azt mutatják, hogy négy egymást követő nap alatt egymillió adagot adtak be, az eddig beoltottak teljes száma 35,7 millió. Közülük körülbelül 11 millióan kapták meg mindkét injekciót, ami a japán lakosság 8,7 százalékát jelenti.