Visszavonult az olimpiai és világbajnok atléta

2021.06.27. 12:49

Anna Csicserova, a női magasugrás orosz olimpiai és világbajnoka bejelentette visszavonulását.

A szám 2012-es ötkarikás aranyérmese azután közölte döntését, hogy szombaton harmadik lett az orosz bajnokságon Csebokszáriban, 1,88 méterig jutva.

Ennyi volt, egyszerűen nincs több erőm a folytatáshoz" - mondta Csicserova, hozzáfűzve, hogy a 1,91-es magasságnál "nehézségei támadtak" az Achilles-inával.

A 38 éves atléta, aki szabadtéren 207, fedett pályán pedig 206 centivel tartja az orosz csúcsot, e hónap elején közölte, hogy a nyáron lezárja sportolói pályafutását, s nem kéri a nemzetközi szövetségtől a semleges státusz megadását, amely előfeltétele annak, hogy a doppingmúlt miatt büntetett Oroszország versenyzői indulhassanak világversenyeken.

Visszavonul Anna CsicserovaForrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

Csicserova maga is el volt tiltva tiltott szer használata miatt: 2017-ben megfosztották a 2008-as pekingi nyári játékokon szerzett bronzérmétől, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította fellebbezését. Harmadik helyét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2016 októberében annullálta, mert a Pekingben adott mintájának újraellenőrzése pozitív eredménnyel zárult. Az elemzés szerint a magasugrónő a szteroidok közé tartozó turinabolt használta.

A 2005-ben fedett pályán Európa-bajnok orosz atléta ugyanakkor a londoni ötkarikás elsőség mellett megtarthatta a 2011-es világbajnokságon szerzett aranyérmét is. A kétéves eltiltást követően 2018-ban tért vissza a versenyzéshez, de már nem tudott igazán kimagasló eredményeket elérni.