Társoldalunk:

A Tour de France két nagy esélyese is nagyot bukott a harmadik szakaszon - videó

2021.06.28. 18:25

A belga Tim Merlier nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát hétfőn, amelyen csapattársa, a holland Mathieu van der Poel megőrizte első helyét az összetettben, míg több esélyes is bukott és időt vesztett.

Hétfőn a Lorient és Pontivy közötti 183 kilométeres etapon két negyedik kategóriás emelkedő várt a kerékpárosokra, és az idei francia körverseny első klasszikus sprintbefutójára lehetett számítani.

Öten tekertek el rögtön a szakasz elején, a mezőny ezúttal elsőre megelégedett a szökés összetételével a változékony időjárási viszonyok közepette.

Az esélyesek közül a 2018-as győztes brit Geraint Thomas egy fekvőrendőrön bukott az etap korai szakaszában, majd rövid ideig a vállát fájlalva ült a földön. Sajtóértesülések szerint kiugrott a válla, ám végül visszaült a kerékpárra, csapata, az Ineos Greandiers három segítőt rendelt mellé, így fel tudott zárkózni a mezőnyre.

A tavaly második szlovén Primoz Roglic tíz kilométerrel a befutó előtt zuhant ki a nézők közé, és zúzta le a bal oldalát. Bár négy csapattársa maradt vissza, hogy segítse a felzárkózásban, az élmezőnyhöz nem tudott felérni. Öt kilométer volt vissza, mikor az utolsóként elöl maradt szökevényeket utolérte a mezőny, röviddel ezután újabb bukás történt, ami kettészakította a sort, és tovább nehezítette Roglicék zárkózását.

A 15 fős élcsoportból az utolsó néhány száz méteren Caleb Ewan megbillent, a mögötte érkező Peter Sagan pedig keresztülesett rajta. A háromszoros világbajnok szlovák bringás azonnal felállt és visszaült a kerékpárra, az ausztrál viszont percekig feküdt a célegyenesben, és az első értesülések szerint kulcscsonttörést szenvedett.

A kiscsoportos sprintben Merlier volt a leggyorsabb, ezzel a Giro d'Italia után a francia körversenyen is szakaszgyőzelmet ünnepelhetett. Az esélyesek közül az élbollyal az ecuadori Richard Carapaz jött meg, Thomas és a címvédő szlovén Tadej Pogacar 26 másodpercet, Roglic csoportja pedig 1:21 percet kapott.

Kerékpár, Tour de France:
3. szakasz, Lorient-Pontivy, 183 km:
1. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) 4:01:28 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) azonos idővel
3. Nacer Bouhanni (francia, Arkea-Samsic) a. i.
...7. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i
...13. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) a. i.
...35. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 26 másodperc hátrány
...48. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
...92. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Van der Poel 12:58:53 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 8 másodperc hátrány
3. Carapaz 31 mp h.
...6. Pogacar 39 mp h.
...18. Thomas 1:07 perc hátrány
...20. Roglic 1:35 p h.

Kedden a Redon és Fougeres közötti 150,5 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.