A szenzációsan teniszező Fucsovics Márton negyeddöntőbe jutott Wimbledonban

FUCSOVICS Márton; RUBLJOV, Andrej
London, 2021. július 5. Fucsovics Márton az orosz Andrej Rubljov ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének nyolcaddöntőjében Londonban 2021. július 5-én. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton szenzációs játékkal, öt szettben legyőzte az ötödik kiemelt orosz Andrej Rubljovot a wimbledoni tenisztorna férfi egyes versenyének nyolcaddöntőjében, és pályafutása során először bejutott egy Grand Slam-verseny negyeddöntőjébe. Fucsovics következő ellenfele a világelső Novak Djokovics lesz az elődöntőbe jutásért zajló mérkőzésen.

Remekül kezdett Fucsovics, aki rögtön az első adogatójátékban elvette orosz ellenfele szerváját, az előnyt pedig nem is adta ki a kezéből, sőt az utolsó adogatójátékban még egyszer megbrékelte Rubljovot, és 6:3-ra megnyerte az első játszmát.

"Remélem, idén már nem találkozunk" – mondta Fucsovics Rubljovnak viccesen Dohában. Szerencsére találkoztak:

A második szettben viszont Rubljov vette el a magyar teniszező második adogatását, és ezúttal ő tudott élni az előnnyel, és 6:4-re nyerve a játszmát, kiegyenlített. Talán túlzás, hogy ettől hatalmas lendületet kapott, de az tény, hogy rendre hozta az adogatásait az orosz, 4:4-nél pedig ismét brékelni tudott, és egy újabb 6:4-re megnyert szettel már ő volt játszma előnyben.

Fucsovics azonban, aki eddigi négy egymás elleni meccsükön egyszer sem tudta legyőzni Rubljovot talpra állt a két zsinórban elvesztett szett után. Mi az, hogy talpra állt, szinte szárnyakat kapott! A negyedik játszmában valósággal átgázolt az oroszon, egymás után vette el a szerváit, miközben a saját adogatójátékaiban is könyörtelen volt, és 6:0-ra nyerve a szettet, kiegyenlített.

Fucsovics Márton az orosz Andrej Rubljov ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének nyolcaddöntőjében Londonban 2021. július 5-én
MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az ötödik játszmában is kiválóan indított a magyar teniszező, gyorsan elvette Rubljov első szerváját, és már 3:0-ra is vezetett, amikor jött egy kis megtorpanás a játékában, és a világranglistán 7. orosz 3:2-re felzárkózott. Fucsovics azonban azonnal visszabrékelt, majd hozta a saját adogatását, így 5:2-es előnyénél Rubljov már a meccsben maradásért adogatott. Ezt még tudta hozni, a következő Fucsovics-szerva során azonban hiába kapaszkodott, a magyar játékos az első meccslabdáját beütötte, és bejutott a legjobb nyolc közé!

"Nagyon akartam ezt a győzelmet, lassan lebontottam Rubljov ellenállását. Nem hiszem, hogy fejben erősödtem a tavaszi mérkőzéseinkhez képest, de ma én voltam jobb passzban. Nagyon nehéz őt megverni bárkinek, átkozottul jó játékos" – nyilatkozta a találkozó után az MTI-nek Fucsovics.

Fucsovics végig úgy érezte, ma jobb volt az orosznál és örül, ha ez kívülről is így látszott. A 6:0-ra megnyert negyedik játszmával kapcsolatban azt mondta, egészen irreális eredmény, amiről nem is akar beszélni.

"Egyszer volt Budán kutyavásár" – mondta erről. A füves pályával kapcsolatban kifejtette, szeret és tud is ezen a borításon játszani, számított rá, hogy egyszer majd itt is "elsül" a keze.

Magyar teniszező legutóbb Szávay Ágnes révén a 2007-es amerikai nyílt bajnokságon játszhatott negyeddöntőt Grand Slam-tornán, a férfiaknál Gulyás István 1971-ben, Taróczy Balázs pedig 1976-ban és 1981-ben a Roland Garroson jutott egyesben a legjobb nyolc közé.

Fucsovics Márton karrierje során nem csupán először győzte el Andrej Rubljovot, de először jutott be a negyeddöntőbe egy Grand Slam-tornán! A magyar teniszező ellenfele a legjobb nyolc között a világelső és első helyen kiemelt, szerb Novak Djokovics lesz.

Eredmény, Wimbledon, férfi egyes, nyolcaddöntő:
Fucsovics Márton–Andrej Rubljov (orosz, 5. kiemelt) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3

további eredmények:
férfiak:

Djokovic (szerb, 1.)-Garín (chilei, 17.) 6:2, 6:4, 6:2
Berrettini (olasz, 7.)-Ivaska (fehérorosz) 6:4, 6:3, 6:1
Shapovalov (kanadai, 10.)-Bautista Agut (spanyol, 8.) 6:1, 6:3, 7:5
Hacsanov (orosz, 25.)-Korda (amerikai) 3:6, 6:4, 6:3, 5:7, 10:8

nők:
Barty (ausztrál, 1.)-Krejcikova (cseh, 14.) 7:5, 6:3
Szabalenka (fehérorosz, 2.)-Ribakina (kazah, 18.) 6:3, 4:6, 6:3
Dzsábir (tunéziai, 21.)-Swiatek (lengyel, 7.) 5:7, 6:1, 6:1
Ka. Pliskova (cseh, 8.)-Szamszonova (orosz) 6:2, 6:3