Társoldalunk:

Bő két héttel az olimpia rajtja előtt emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Tokióban

2021.07.07. 12:31

Bő két héttel az olimpia rajtja előtt emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Tokióban. Az illetékes hatóság szerdán - az előző 24 óra adatait közölve - 920 új esetet jelentett, ez közel két hónapja, május 13. óta a legmagasabb szám.

Sok helyi attól tart, hogy az ötkarikás játékok csak rontani fognak a helyzeten, a szervezők azonban azt ígérik: minden biztonságos lesz.

Tokióban vasárnapig egészségügyi vészhelyzet van érvényben, a kormány pedig azt fontolgatja, hogy a korlátozásokat egy hónappal, az olimpia végéig meghosszabbítja.

Bő két héttel az olimpia rajtja előtt emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma TokióbanForrás: AFP/Charly Triballeau

Médiainformációk szerint a szervezők, a kormány, a tokiói városvezetés, a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottság ötoldalú megbeszélés keretében csütörtökön dönt arról, hogy tovább korlátozzák-e a nézők beengedését, és részben zárt kapussá nyilvánítják-e az olimpiát, illetve a paralimpiát. A hírek alapján a megnyitóra és a versenyek egy részére egyáltalán nem engednek majd be nézőket. Korábbi döntések alapján külföldi szurkolók nem lehetnek ott a tokiói lelátókon, és japánok is csak erősen korlátozott számban.

A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart. A játékokon 176 magyar sportoló vesz részt.