Az olimpia egyik legnagyobb drámája lehet Simone Biles mentális problémája

Oly gymnastics Horizontal
USA's Simone Biles gestures during the artistic gymnastics women's team final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Ariake Gymnastics Centre in Tokyo on July 27, 2021. (Photo by Loic VENANCE / AFP)
Vágólapra másolva!
Visszalépett a női tornász csapat összetett döntőjétől az olimpiai címvédő Simone Biles, aki az első ugrása után, a talajfogásnál rontott. Biles 13.766-os pontszáma az első sorozat legelacsonyabbja volt. A klasszis később ki is került a csapatból, miután az egyik edzővel egyeztetett a csapatorvossal távozott a csarnokból. Biles később bekötött lábbal tért vissza, de a csapatnak nélküle kell versenyeznie, így csökkent az esély a zsinórban harmadik amerikai aranyra ebben a számban. Biles korábban elmondta, nehezen birkózik meg a rá nehezedő hatalmas nyomással és az elvárásokkal. Biles öt évvel ezelőtt öt érmet, közte négy aranyat szerzett Rióban. Az olimpiai aranyat végül az orosz küldöttség nyerte meg az amerikaiak előtt.

"Azután a teljesítmény után, amit nyújtottam, nem akartam továbbmenni. A testem nem sérült meg, csak egy kicsit a büszkeségem" - mondta a viadal után az olimpia egyik legnagyobb sztárja.

A négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok sportoló az ötkarikás játékok további részével kapcsolatban úgy fogalmazott, csütörtökig, a női egyéni összetett döntőig meglátja, mi történik, egyelőre csak egy nappal gondolkodik előre.

"A mentális egészségemre kell koncentrálnom, mert ez minden sportágban egyre fontosabb. Meg kell magunkat védeni, ahelyett, hogy kimennénk, és azt tennénk, amit a világ elvár tőlünk. Már nem bízom annyira magamban"

- tette hozzá Biles.

Kiemelte, jó néhány napig mindenki róla beszélt, emiatt hatalmas súly nehezedik a vállaira.

"A nap végén mi is csak emberek vagyunk, nem sportolók. Van, amikor vissza kell lépned egyet. Nem akartam semmi hülyeséget csinálni. Ez az olimpia, a világ legnagyobb sporteseménye, amin ha nem száz vagy százhúsz százalékot teljesítesz, megsérülhetsz" - nyilatkozta a 24 éves amerikai tornász, akit az - egyébként rosszul sikerült, 13,766 pontra értékelt - ugrása után a csapatorvos kísért be az öltözőbe és a folytatásban csak kívülről szurkolt társainak.