Társoldalunk:

Fölényesen nyerte az egyéni időfutamot a világsztár kerékpáros

2021.07.28. 10:51

Primoz Roglic egyperces előnnyel nyerte az országúti kerékpárosok férfi időfutamát a tokiói olimpián.

A kétszeres Vuelta a Espana győztes, 31 esztendős szlovén kerekes 48,157 km/órás átlagsebességgel teljesítette szerdán a két kört a 423 méter szintkülönbséget tartalmazó, 22,1 kilométer hosszú pályán.

Primoz Roglic fölényes sikerét hozta az egyéni időfutamForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kotaro Numata

Ezzel a szám 2017-es vb-ezüstérmese több mint egy perccel bizonyult gyorsabbnak riválisainál a számára ideális pályán. Emlékezetes, hogy a tavalyi Tour de France-győzelmet éppen időfutamban vesztette el honfitársával Tadej Pogacarral szemben, mostani sikere ezért különösen fontos a számára.

A második helyen klubtársa, az öt éve Rióban is második holland Tom Dumoulin végzett. Az érem megszerzése azért nagy bravúr a harmincéves, 2017-es időfutam-világbajnok Dumoulin számára, mert januárban felfüggesztette pályafutását, és csak júniusban tért vissza.

Az érmekért folyó harc rendkívül szorosan alakult: Dumoulin és a mögötte záró három versenyző négy másodpercen belül végzett. A bronzérmet a szám kétszeres világbajnoka, az ausztrál Rohan Dennis szerezte meg. A dobogóról épphogy lemaradt az időfutam Európa-bajnok svájci Stefan Küng, valamint a szám - előzetesen a végső siker egyik várományosának tartott - vb-címvédője, Filippo Ganna. A 25. születésnapját múlt vasárnap ünneplő olasz az ötkarikás játékok pályakerékpáros megmérettetésén vigasztalódhat az üldözéses csapatversenyben.

Eredmények:
férfi időfutam, 44,2 km, olimpiai bajnok:
Primoz Roglic (Szlovénia) 55:04.19 óra
2. Tom Dumoulin (Hollandia) 1:01 perc hátrány
3. Rohan Dennis (Ausztrália) 1:04 p h.

korábban:
női időfutam, 22,1 km, olimpiai bajnok:
Annemiek van Vleuten (Hollandia) 30:13.49 perc (43,871 km/h átlagsebesség)
2. Marlen Reusser (Svájc) 56.47 másodperc hátrány
3. Anna van der Breggen (Hollandia) 1:01.63 perc hátrány