Elképesztő: Megdöntötték minden idők legjobb futójának olimpiai csúcsát 100 méteren

athletics Oly Horizontal
Jamaica's Elaine Thompson-Herah reacts after winning the women's 100m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on July 31, 2021. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Hármas jamaicai sikert hozott a női 100 méteres síkfutás, kettős svéd győzelem diszkoszvetésben, bombameglepetés a debütáló versenyszámban a tokiói nyári olimpiai játékok atlétikaversenyeinek szombati programjában.
Vágólapra másolva!

A női 100 méter első elődöntőjében nem állhatott rajthoz a nigériai Blessing Okagbare, akit doppingvétség miatt kizártak az előfutamok után.

Vele ellentétben ott volt a címvédő Elaine Thompson Herah, akinek fantasztikus formája tovább tart. A Gyulai István Memorial idei győztese 10.76-os laza futással biztosította a helyét a fináléban. A másik biztos továbbjutó a svájci Alja Del Ponte meglepetésre az utolsó métereken megelőzte Dina Asher-Smitht, akinek így izgulnia kellett a fináléba jutást illetően.

Elaine Thompson minden idők második leggyorsabb sprinterévé vált döntőben elért 10.61-es idejének köszönhetően Forrás: AFP/Jewel Samad

A második futamban Shericka Jakson és Marie-Josée Ta Lou egymást húzva végeztek döntőbe jutást érő pozícióban. Az elefántcsontparti 10.79-cel húzta be ezt a futamot, a jamaicai pedig csak arra figyelt, hogy bejusson a két órával későbbi fináléba.

A harmadik futamban jött a legendás Shelly-Ann Fraser-Pryce, aki kiengedve is 10.73-mal jutott tovább. Mögötte Mujinga Kambundji lett a második, így a három jamaicai mellett két svájci is ott lehetett a döntőben. Asher-Smith kiesett, idővel Teahna Daniels és Daryll Neita kvalifikált Thompson Herah, Del Ponte, Jackson, Ta Lou, Fraser-Pryce és Kambundji mellett a mindent eldöntő futamba.

A döntőben Fraser-Pryce és Thompson Herah voltak, akik az aranyéremért harcoltak. Közülük utóbbi jött el jobban a rajtból, majd Fraser-Pryce a táv közepén tudott újítani, ám amit Thompson Herah az utolsó 30-35 méteren csinált, arra nincsenek szavak.

Elaine Thompson Herah 10.61-es új olimpiai csúccsal védte meg a címét 100 méteren.

A 29 éves versenyző a legendás Florence Griffith Joyner 1988-as, Szöulban elért idején javított egy századot. A hármas jamaicai győzelmet Jackson tette teljessé.

Az ezüstérmes Fraser-Pryce mostani eredményével már mindhárom színű éremből gyűjtött egyet-egyet ebben a versenyszámban.

Így örült a svédek új bajnoka az aranyérmének. Forrás: AFP/Antonin Thuillier

Férfi diszkoszvetésben is győztest hirdettek a szombati napon, amelyet a legnagyobb esélyes Daniel Stahl 68.90 méteres dobással tudott megnyerni. A svéd versenyző ezzel a világbajnokság után az olimpián is diadalmaskodni tudott. Az ezüstérmes honfitársa, Simon Pettersson (67.39 méter), a bronzérmes az osztrák Lukas Weisshaidinger lett (67.07 méter). A két svéd atléta a kettős győzelmük után olyan tiszteletkört futottak, amit bármelyik sprinter megirigyelhet...

Az olimpiák programjában bemutatkozó 4*400 méteres vegyes váltó pénteki selejtezőjében rossz váltás miatt kizárt amerikaiak óvásának helyt adtak, így végül ők is ott lehettek a szombati döntőben. Kezdő emberük csupán a negyedik helyen váltott, elsőként a hollandok váltottak. Sokáig úgy tűnt, hogy a két női váltótag a dominikaiakat hozza a legjobb helyzetbe, de a holland Femke Bol és lengyel Justyna Swiety-Ersetic adta át legelöl a botot. Az amerikaiak is ott voltak az utolsó körben, de ők sem bírtak a lengyel Kajetan Duszynskivel, aki fantasztikus hajrával történelmi győzelemhez juttatta Lengyelországot.

A győztes négyes első két tagja Karol Zalewski és Natalia Kaczmarek voltak. A második helyen a Dominikai Köztársaság, a harmadikon az Amerikai Egyesült Államok ért be a célba.

Hihetetlenül boldogok voltak a lengyelek a győzelmüket követően. Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A férfi távolugrás selejtezőjében hárman is megugrották a biztos döntőbe jutást jelentő 8.15 méteres szintet. Közülük a kubai Juan Miguel Echevarría volt a legjobb, aki 8.50 méterrel szezonbeli legnagyobbját érte el. Legnagyobb kihívója hétfőn a görög Miltiadis Tentoglou lehet majd.

A férfi sprinterek is megkezdték szereplésüket Tokióban, a 100 méter előfutamaiban a Usain Bolt által előzetesen a legnagyobb esélyesnek megnevezett Trayvon Bromellnek már az elődöntőbe jutásért is aggódnia kellett, ugyanis futamában csupán a negyedik helyen zárt, ami nem ért automatikus továbbjutást, ám 10.05-ös ideje végül bőven elegendőnek bizonyult. A riói bronzérmes André de Grasse 9.91-es idejénél senki nem futott gyorsabban a hét futam során.

A női 800 méter első elődöntőjét Natoya Goule végig vezetve nyerte meg, 1:59.57-es futásával csak Jemma Reekie tudta felvenni a lépést. Az alig 19 éves Athing Mu szintén ugyanazt a taktikát választotta, mint a jamaicai. A fiatal tehetség – a többiekre nézve – félelmetes magabiztossággal, 1:58.07-tel nyerte meg a második futamot. Az etióp Habitam Alemu is kiharcolta a helyét a keddi fináléban.

Szoros volt a befutó Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az utolsó futam alakult a legizgalmasabban, ahol az utolsó száz méteren hatan is hajráztak a két továbbjutó helyért. Közülük a brit Keely Hodgkinson 1:59.12-vel célba érve alig két századmásodperccel nyert a kínai Chunyu Wang előtt. Alexandra Bell az első, Raevyn Rogers a harmadik futamból tudta még kiharcolni a helyét a döntőben.

Korábban a szombati nap folyamán Kozák Luca remek futással jutott be az elődöntőbe 100 méteres gátfutásban, aki vasárnap 12:45-kor áll majd rajthoz legközelebb. Azonban mielőtt a magyar csúcstartó atlétánknak szurkolhatunk, a délelőtti programban négy honfitársunk is ott lesz. Gyurátz Réka 2:10-kor kezd kalapácsvetésben, Nguyen Anasztázia 2:50-től ugrik a távolugrás selejtezőjében, Kácser Zita 2:55-től, Tóth Lili Anna pedig 3:10-től fut 3000 akadályon.