Milák Kristóf háromszor is mélypontra került az olimpia előtt

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.31., úszás, Milák Kristóf, döntő, 100m, 100 méter
Tokió, 2021. július 31. A második helyezett Milák Kristóf a célban a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 31-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Milák Kristóf a tokiói olimpián 1:51.25-ös idővel megnyerte a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét, ráadásul megdöntötte a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps olimpiai rekordját is. A 21 éves úszó három nappal később Európa-csúcsot úszott a 100 méteres pillangóúszás döntőjében és ezüstérmes lett az amerikai Caeleb Dressel mögött, akinek világcsúcsot kellett úsznia a győzelemhez. Az olimpiai arany- és ezüstérmes Milák edzője, Selmeci Attila az InfoRádiónak adott interjúban beszélt a Milák Kristófhoz köthető legszebb élményeiről, és elmondta, hogy tanítványa az olimpia előtt komoly motivációs gondokkal küszködött.

Selmeci Attila elmondta, hogy az alig két hete nyert két olimpiai érmet még nem tudta feldolgozni.

„Fantasztikus időszakon vagyunk túl. Kristóf szenzációsat alkotott, de nagy megpróbáltatásokon mentünk túl a pandémia és a bezártság miatt. Rendkívüli olimpia volt, de szerencsére nekünk jól sikerült, és emelt fővel jöhettünk haza. Ahhoz, hogy ezt az eredményt értékelni tudjam, még időre van szükségem.

Akik ismerték Kristóf múltját, azok tudták, hogy reális elvárás tőle az aranyérem kétszáz pillangón. Én azonban óvatosabban fogalmaztam, még akkor is, ha minden a biztos sikert támasztotta alá.

Én ezt Kristófnak is mondtam, hogy figyeljünk oda mindenre. Aztán a döntő előtt elszakadt a nadrágja, de szerencsére volt nála tartalék. Azonban kiesett a ritmusból a verseny előtti utolsó harminc percben. Azonban ő rendkívül jó versenyzőtípus, így őt feldobja a nagy kihívás" – kezdte Selmeci, aki hangsúlyozta, hogy a sportolók nagy részét megbénítja a nagy teher.

Milák Kristófból áradt a magabiztosság Tokióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf az olimpiai ezüstérem megnyerése után elmondta, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a 100 méteres pillangóúszásra, mert úgy érzi, van esélye az ötszörös olimpiai bajnok Caeleb Dressel ellen. Selmeci szerint Milák a 100 pillangó döntőjében már felszabadultan úszott Dressel ellen, és azért is mosolygott a megnyert ezüstérem után, mert érezte, hogy van esélye a verhetetlennek hitt amerikai ellen.

Bízom benne, hogy Kristóf egyre erősebb lesz, és egyre jobban fogja érdekelni a száz méter is, mert kétszáz méteren már mindent elért" – folytatta a 63 éves szakember.

Caeleb Dressel és Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntője után Forrás: MTI/Kovács Tamás

Dr. Resch Mária sportpszichológus komoly szerepet játszott Milák felkészítésében, aki az olimpia elhalasztása után komoly motivációs gondokkal küszködött.

„Ő Kristóffal és velem is foglalkozott. A felkészülés során felmerülő pszichés gondokkal foglalkozott. Nem titok, hogy Kristóffal sokszor volt komoly gondom, összetűzésem.

Ebben dr. Resch Mária nagyon sokat segített. Aztán amikor Kristóf elkapta a koronavírust, nem lehetett terhelni. Súlyos tünetei voltak, magas láz, étvágytalanság. Az autóig nem tudott lemenni, amikor a sportkórházba mentünk. Szép fokozatosan kellett felépíteni az olimpiára. Én is igyekeztem átvariálni a programot, mert minden verseny csúszott a koronavírus miatt. Kristófon nagyon láttam, hogy elvesztette a motivációját" – mondta Selmeci Attila.

Milák edzője elmondta, hogy tanítványa az olimpia előtt háromszor is komoly mélypontra került.

„Amikor tavaly március végén hazajöttünk a dél-afrikai edzőtáborból, hallottuk a híreket az olimpia elhalasztásáról. Nem akartuk elhinni. Akkor még nem volt szó egyéves halasztásról, csak egy-két hónaposról. Aztán lezárták az uszodákat, sorra halasztották el a versenyeket. Ebből tavaly nyáron talpra álltunk. Majd szeptemberben Kristóf elkapta a koronavírust, így nem indulhatott az ISL-versenysorozatban sem, pedig a világ legjobbjaival úszhatott volna együtt Magyarországon. Majd jött az Európa-bajnokság utáni időszak, amikor Kristóf fantasztikusan úszott, de még volt nyolc hét az olimpiáig.

Selmeci Attila 63 évesen már nem akar megváltozni Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Selmeci Attilának a tokiói éremszerzések mellett a 2017-es hazai rendezésű vizes-vb és a 2019-es kvangdzsui világbajnokság tartozik a felejthetetlen élményei közé.

„A legszebb emlékem a 2017-es vizes-vb, amikor Kristóf 100 méteres pillangóúszásban döntőt úszott. Akkor éreztem, hogy Kristóf világklasszissá érett. Ezzel a sikerrel - hogy 15 ezer néző előtt bejött második helyre - óriási népszerűségre tett szert. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy az olimpiára mindenképpen fel kell készülnünk. A másik felejthetetlen élmény a 2019-es világbajnokság, amikor a mai napig felejthetetlen világcsúcsát úszta 200 méter pillangón. Tudtam, hogy jó formában van, jól sikerült a felkészülés, de nem akartam elhinni, hogy ez valóság.

Ott éreztem, hogy reális esélyünk van arra, hogy aranyéremmel jöjjünk haza Tokióból. Persze, akkor még nem gondoltam, hogy 100 méteren is ennyire jó eredményt fog elérni."

Selmeci Attila többször is kiemelte, hogy Milák Kristóf nem csak neki, hanem Sós Csaba szövetségi kapitánynak is rengeteget köszönhet.

„Rendkívüli személyiség, óriási tehetség, aki fantasztikus dolgokat vitt véghez, de nehezen kezelhető. Nyolcadik éve foglalkozom vele, de sokszor magam sem tudom, hogyan bánjak vele.

Egyedül él, már nincs ott mellette az édesapja vagy az édesanyja. Egy 21 éves fiú már nehezen fogadja el a szülők tanácsait. Köztünk is vannak összetűzések, hiszen több mint negyven év van közöttünk, két generáció. Amikor Budapesten vagyunk, akkor a feszültség fokozódik, mert Kristóf nem bír felkelni vagy éppen elkésik, mert dugó van. Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk készülni, nekünk edzőtáborba kell mennünk. Nagyon jót tettünk azzal, hogy a felkészülés alatt váltogattuk a színhelyeket."

Sós Csaba megtalálta a hangot Milák Kristóffal Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 63 éves edző Tokióban elmondta, hogy időre van szüksége, hogy eldöntse hogyan tovább, mert az utóbbi évek rendkívül stresszesek voltak Milák mellett.

„Egy dolgot megtanultam Kristóf mellett, de ez egy ismert közmondás is: nem az a legény, aki a pofonokat adja, hanem aki állja. Hát én nagyon sokat álltam, és kellett tűrnöm Kristóf mellett, megmondom őszintén. Talán egyetlen versenyzőm sem volt, aki mellett ennyit kellett nyelnem, tettem ezt abban a hitben, hogy így tudunk eljutni Tokióig. Ha nem nyelek ennyit, és nem vagyok ennyire türelmes vele, egészen biztos, hogy közösen nem tudtunk volna eljutni. Számtalanszor olyan új tényezőkkel kellett szembekerülnöm, amelyek, hát bizony arcpirítók voltak, de nem tudtam mást csinálni. Sokszor otthon jött ki belőlem ez a feszültség, és otthon ordibáltam. De ez volt az egyedüli út ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkát. Hogy a jövő hogyan fog alakulni, az egy másik kérdés. Ez a következő hetekben el fog dőlni.

Kristófban már a 2019-es világcsúcsa után is felmerült, hogy edzőt váltana. Akkor ez mellbe vágott, de jellemző dolog, hogy a versenyzők pár év után váltanak. Nyolc éve dolgozunk együtt, én megújulni már nem tudok.

Egy 21 éves fiatal sokkal könnyebben azonosul egy fiatalabb kollégával. A kvangdzsui világbajnokság után egy hétig nem jött edzeni, de utána megbeszéltük, hogy a tokiói olimpia után felállok, és szabad kezet adok neki abban, hogy hogyan szeretné folytatni. Az biztos, hogy egy időszak lezárult. Sok variáció elképzelhető. Ha maradunk így, akkor nekem is lesznek kéréseim, mert nagyon sokat nyeltem, így neki is változnia kellene" – tette hozzá Selmeci Attila, aki hangsúlyozta, hogy biztosan megfontolt döntés fog születni, mert szeptember elején már minden úszó elkezdi a felkészülést.