Alig lehetett látni a ködben, hogy ki nyerte a Vuelta legnehezebb hegyi befutóját - videó

Miguel Ángel López kerékpár Vuelta
Team Movistar's Colombian rider Miguel Angel Lopez celebrates as he wins the 18th stage of the 2021 La Vuelta cycling tour of Spain, a 162.6 km race from Salas to Altu d'El Gamoniteiru in Pola de Lena, on September 2, 2021. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Miguel Ángel López nyerte a királyetapot, a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, ezzel csökkentette hátrányát az elmúlt két kiírásban győztes és éllovas Primoz Roglic mögött.

Csütörtökön a Salas és Altu d'El Gamoniteiru közötti 162,6 kilométeres táv várt a mezőnyre 4500 méternyi szint különbséggel és négy nehéz emelkedővel: sorrendben két első, egy második kategóriás hegy, majd a kiemelt kategóriás hegyi befutó.

Az összetett esélyeseket magában foglaló főmezőny több mint harmincfős szökést engedett el, ám az utolsó előtti emelkedő tetejére csupán egyetlen bringás, a már két etapsikert begyűjtő Michael Storer maradt elöl.

A DSM 24 esztendős ausztrál bringása 60 kilóméternyi szólóra vállalkozott, ám a hegy lábánál utánaeredő David de la Cruz utolérte. Utóbbi röviddel később már egyedül tekert elöl a hegyet borító ködben, míg az esélyesek bolyát előtt Egan Barnal, majd Miguel Ángel López megindulása rostálta, utóbbi a záró három kilométerre megelőzte a spanyol bringást.

Az összetettben harmadik helyen álló kolumbiai után Roglic, Bernal és Enric Mas hármasa indult meg, ám nem fogták meg az út mentén sorakozó szurkolók buzdítása közepette tempózó Lópezt, aki négy év után nyert ismét szakaszt a spanyol körversenyen.

Miguel Ángel López nyerte a Vuelta egyik legnehezebb szakaszát Forrás: AFP/Miguel Riopa

A hátsó hármasból a piros trikós Roglic bizonyult legerősebbnek, ezzel újabb komoly lépést tett a címvédés felé. Harmadikként Mas, negyedikként Bernal ért célba.

Kerékpár, Vuelta: 18. szakasz, Salas-Altu d'El Gamoniteiru, 162,6 km, hegyi befutó:
1. Miguel Ángel López (kolumbiai, Movistar) 4:41:21 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 14 másodperc hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 20 mp h.
4. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 22 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 73:24:25 óra
2. Mas 2:30 perc hátrány
3. López 2:53 p h.

Pénteken a Tapia és Monforte de Lemos közötti 191,2 kilométer megtétele vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére. A 3417 kilométer össztávú viadal vasárnap Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút - ismert nevén El Camino - záró állomásán ér véget.