Vágólapra másolva!
Rapport Richárd két döntetlent ért el a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a hagyományostól eltérő pontozás miatt mégis alulmaradt a sakkozók szuperversenyének harmadik fordulójában, a norvégiai Stavangerben.

A világ élmezőnyéből hat játékost felvonultató esemény honlapjának beszámolója szerint a jövő péntekig tartó viadal csütörtöki játéknapján a világos bábukat vezető magyar remizett a norvég nemzetközi nagymesterrel a klasszikus partiban, majd ugyanígy végeztek a felek a rövidített játszmában - az úgynevezett armageddonban -, amelyben a sötéttel játszó Carlsennek a döntetlen is elegendő volt a nyeréshez.

A tornán a győzelem három pontot ér, a vereség nullát. Döntetlennél egy olyan villámjátszma következik, amelynek színelosztása ugyanaz, mint a fő játszmában. Az armageddonban a világos tíz percet kap, a sötét csak hetet, de a remi a sötét győzelmét jelenti. Aki ebből a partiból jobban jön ki, másfél pont kap, míg a vesztes egy ponttal gazdagodik.

Rapport Richárd remekül játszott Forrás: MTI/Beliczay László

A magyar sakkozó a keddi nyitányon a hazaiak 2017-es junior világbajnoka, Aryan Tari felett diadalmaskodott, szerdán a korábbi kétszeres stavangeri első orosz Szergej Karjakinnal szemben másfél pontot gyűjtött be, így három forduló után 5,5 pontjával maradt az első helyen.

A norvégiai szuperversenyen mindenki kétszer találkozik mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt.

Rapport pénteken az iráni, de francia színekben játszó Alireza Firuzjával ül asztalhoz.