Komoly döntésre szánta el magát Egerszegi Krisztina

MOB Olimpikonok Olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja 2017. november 9-én köszönti a 25 évvel ezelőtti, 1992-es barcelonai olimpia magyar hőseit.
Egerszegi Krisztina nem szeret szerepelni, de mindig középpontba kerül
Vágólapra másolva!
Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina az Úszó Nemzet Program nagyköveteként népszerűsíti az úszást a gyermekek körében, és bízik abban, hogy a projektnek köszönhetően minél több kiskorú kap kedvet a sportághoz.

Három éve született meg az Úszó Nemzet Program ötlete, és a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor nagyon szerette volna, ha Egerszegi Krisztina is a program mellé áll. Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló általában kerüli a feltűnést és nem szeret szerepelni, de némi vonakodás után igent mondott a felkérésre, és ellátogat majd a kijelölt helyszínekre a következő hónapokban.

"Nem a program miatt hezitáltam, mert az tetszett, és leginkább azért, mert nagyon sok olyan gyerek van, aki nem jut el uszodába - egész egyszerűen azért, mert nem teheti meg, mert nincs rá lehetősége. A program nagyon jó: sokan és sokat dolgoztak rajta több éven keresztül, hogy minden egyes részlet összeálljon, hogy minél tökéletesebb legyen.

Nem elhanyagolható az sem, hogy arról a sportágról beszélünk, amelyik a legközelebb áll hozzám, amelyiknek sokat köszönhetek, amelyik a szívem csücske,

ráadásul a szakmai hátteret két kiváló szakember, Tóth Ákos és Kiss Miklós adja, és Wladár Sándornak szintén szívügye a program" - mondta döntéséről Egerszegi az nso-nak adott interjújában.

Az olimpiák egyik legsikeresebb magyar sportolója elmondta, szülőként született meg benne a döntés, hiszen úgy véli, minden olyan tudás, amely megszerezhető, a gyerekek hasznára válik, hiszen többek lesznek vele és általa.

hogy ne féljenek tőle, hogy megszeressék. Fontos, hogy mindenki megtanuljon úszni, az úszás pedig majd' minden sportág alapját jelenti" - mondta a program nagykövete.

Az egykori kiváló olimpikon tudja, hogy a projekt sikeressége az oktatókon múlik, ezért bízik abban, hogy kiváló szakemberek kapnak szerepet

Azt nem állítom, hogy a program résztvevőiből úszók lesznek, hiszen ahhoz a heti egy alkalom kevés, de nem is ez a lényeg elsősorban, én legalábbis nem ezt tartom fontosnak, hanem amit már korábban is mondtam, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a vízzel" - tette hozzá Egerszegi.

Egerszegi Krisztina lett az Úszó Nemzet Program nagykövete Fotó: Polyák Attila - Origo

Egerszegi elárulta, hogy a visszavonulása után edző nem akart lenni, viszont gyermekekkel szívesen foglalkozott volna.

árulta el.

A 47 éves sportoló örül annak, hogy nagykövetként népszerűsítheti a programot, de nem gondolja, hogy annak sikeressége rajta múlna, és hogy sokan miatta jelentkeznének.

"A program sikeressége nem rajtam múlik, hanem ahogy mondtam, az oktatókon, akik a gyerekekkel foglalkoznak, a buszsofőrökön, akik szállítják őket, és a helyi koordinátorokon, akik szervezik, kezükben tartják a dolgokat.

Olyan emberekre van szükségünk, akik szívvel-lélekkel dolgoznak, akik valóban azt adják át a gyerekeknek, amit át kell adniuk. Olyan oktatók kellenek, akik figyelnek a gyerekekre, hiszen amelyik módszer beválik az egyiknél, a másiknál nem biztos" -

mondta.

"Ha elindul a tesztprogram, szívesen meglátogatom a gyerekeket, ott leszek a helyszíneken, mert érdekel, hogyan folyik az oktatás. Mivel magaménak érzem a programot, szeretnék minél jobban benne lenni - egyelőre négy helyszínen kezdődik meg az oktatás, ezt februártól harmincra szeretnénk bővíteni, és öt év alatt jut el az ország minden pontjára" - tért rá a programon belüli saját teendőire Egerszegi.

Az ötszörös olimpiai bajnok ikon, arra a kérdésre, hogy szokott-e még a versenykkel álmodni, a következőképpen felelt: "Korábban, évekkel ezelőtt gyakran előfordult: álmaimban Kiss László, az edzőm rendre olyan feladatokat sorolt, amilyeneket a pályafutásom során nem is kaptam. Ilyenkor az ébredés után mindig jólesett megállapítani, hogy már nem úszom, valahogy így: de hát én már abbahagytam!"

Az Úszó Nemzet Program tesztüzeme hétfőn indul. A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül.