Komoly döntésre szánta el magát Egerszegi Krisztina

2021.09.11. 12:30

Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina az Úszó Nemzet Program nagyköveteként népszerűsíti az úszást a gyermekek körében, és bízik abban, hogy a projektnek köszönhetően minél több kiskorú kap kedvet a sportághoz.

Három éve született meg az Úszó Nemzet Program ötlete, és a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor nagyon szerette volna, ha Egerszegi Krisztina is a program mellé áll. Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló általában kerüli a feltűnést és nem szeret szerepelni, de némi vonakodás után igent mondott a felkérésre, és ellátogat majd a kijelölt helyszínekre a következő hónapokban.

"Nem a program miatt hezitáltam, mert az tetszett, és leginkább azért, mert nagyon sok olyan gyerek van, aki nem jut el uszodába - egész egyszerűen azért, mert nem teheti meg, mert nincs rá lehetősége. A program nagyon jó: sokan és sokat dolgoztak rajta több éven keresztül, hogy minden egyes részlet összeálljon, hogy minél tökéletesebb legyen. Nem elhanyagolható az sem, hogy arról a sportágról beszélünk, amelyik a legközelebb áll hozzám, amelyiknek sokat köszönhetek, amelyik a szívem csücske, ráadásul a szakmai hátteret két kiváló szakember, Tóth Ákos és Kiss Miklós adja, és Wladár Sándornak szintén szívügye a program" - mondta döntéséről Egerszegi az nso-nak adott interjújában.

Az olimpiák egyik legsikeresebb magyar sportolója elmondta, szülőként született meg benne a döntés, hiszen úgy véli, minden olyan tudás, amely megszerezhető, a gyerekek hasznára válik, hiszen többek lesznek vele és általa.

Az Úszó Nemzet Programnak nem az a lényege, hogy abból, aki részt vesz benne, versenyúszó legyen, itt nem ez a cél - sokkal inkább az, hogy megismerkedjenek és megbarátkozzanak a vízzel, hogy ne féljenek tőle, hogy megszeressék. Fontos, hogy mindenki megtanuljon úszni, az úszás pedig majd' minden sportág alapját jelenti" - mondta a program nagykövete.

Az egykori kiváló olimpikon tudja, hogy a projekt sikeressége az oktatókon múlik, ezért bízik abban, hogy kiváló szakemberek kapnak szerepet

Nem ismerem őket, magamat viszont igen: tudom, ha csinálok valamit, odateszem magam, és ezt várom el másoktól is. Nagyon bízom benne, hogy olyanok jelentkeznek oktatónak, akik magukénak érzik a programot, akik nemcsak levezényelni akarják a foglalkozásokat, hanem tenni akarnak. Azt nem állítom, hogy a program résztvevőiből úszók lesznek, hiszen ahhoz a heti egy alkalom kevés, de nem is ez a lényeg elsősorban, én legalábbis nem ezt tartom fontosnak, hanem amit már korábban is mondtam, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a vízzel" - tette hozzá Egerszegi.

Egerszegi Krisztina lett az Úszó Nemzet Program nagyköveteFotó: Polyák Attila - Origo

Egerszegi elárulta, hogy a visszavonulása után edző nem akart lenni, viszont gyermekekkel szívesen foglalkozott volna. Az úszást mindig is szerettem, fontosnak is tartottam, hogy mindhárom gyerekem tanuljon meg jól úszni, azt viszont nem terveztem, hogy a sportágon belül bármilyen feladatot ellátok" - árulta el.

A 47 éves sportoló örül annak, hogy nagykövetként népszerűsítheti a programot, de nem gondolja, hogy annak sikeressége rajta múlna, és hogy sokan miatta jelentkeznének.

"A program sikeressége nem rajtam múlik, hanem ahogy mondtam, az oktatókon, akik a gyerekekkel foglalkoznak, a buszsofőrökön, akik szállítják őket, és a helyi koordinátorokon, akik szervezik, kezükben tartják a dolgokat. Olyan emberekre van szükségünk, akik szívvel-lélekkel dolgoznak, akik valóban azt adják át a gyerekeknek, amit át kell adniuk. Olyan oktatók kellenek, akik figyelnek a gyerekekre, hiszen amelyik módszer beválik az egyiknél, a másiknál nem biztos" - mondta.

"Ha elindul a tesztprogram, szívesen meglátogatom a gyerekeket, ott leszek a helyszíneken, mert érdekel, hogyan folyik az oktatás. Mivel magaménak érzem a programot, szeretnék minél jobban benne lenni - egyelőre négy helyszínen kezdődik meg az oktatás, ezt februártól harmincra szeretnénk bővíteni, és öt év alatt jut el az ország minden pontjára" - tért rá a programon belüli saját teendőire Egerszegi.

Az ötszörös olimpiai bajnok ikon, arra a kérdésre, hogy szokott-e még a versenykkel álmodni, a következőképpen felelt: "Korábban, évekkel ezelőtt gyakran előfordult: álmaimban Kiss László, az edzőm rendre olyan feladatokat sorolt, amilyeneket a pályafutásom során nem is kaptam. Ilyenkor az ébredés után mindig jólesett megállapítani, hogy már nem úszom, valahogy így: de hát én már abbahagytam!"

Az Úszó Nemzet Program tesztüzeme hétfőn indul. A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül.