Társoldalunk:

15 év után újra szülőföldje színeiben versenyezhet minden idők egyik legjobb sprintere

2021.09.17. 08:02

A jövő évi birminghami Brit Nemzetköösségi Játékokon 2006 után ismét szülőföldje, Man sziget színeiben fog rajthoz állni az olimpiai és világbajnok kerékpáros, Mark Cavendish.

A 36 éves, a világversenyeken brit színekben tekerő sportoló a Nagy-Britannia és Írország között elterülő apró, mindössze 572 négyzetkilométer területű Man szigeten (Isle of Man) született, amir roppant büszke. A Szigeti Játékokon (Island Games, ezen Manhoz hasonló apró európai szigetek vagy szigetországok vesznek részt), valamint a Nemzetközösségi Játékokon már korábban is szülőföldje színeiben indult, és utóbbin 2006-ban Melbourne-ben meg is nyerte a pályakerékpárosok scratch versenyét. 

Mark Cavendish (zöldben) a legtöbb versenyről a legjobb sprinternek járó színes trikóban térhet haza Man szigetreForrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

Cavendish kétség kívül nagyjából 30-fős Man szigeti csapat legnagyobb sztárja lesz. A pályán háromszs világbajnok, országúti mezőnyversenyben világbajnoki arany- és ezüstérmes, Rióban 2016-ban pályán olimpiai ezüstérmes (omnium) bringás minden idők egyik legkiválóbb sprintere, akiről egy 2018-as hatalmas bukás után már sokan lemondtak, ő azonban idén újra elképesztő formában versenyzett: megszerezte 50. szakaszgyőzelmét a háromheteseken (Giro d'Italia, Vuelta és Tour de France), valamint a francia körversenyen beállította a belga legenda, Eddie Merckx rekordját, amikor megnyerte a 34. szakaszát a világ legrangosabb országúti versenyén.