Könnyedén jutott döntőbe a címvédő és olimpiai bajnok női négyes a kajak-kenu világbajnokságon

2021.09.17. 11:45

A péntek délelőtt vízre szállt hat magyar egység közül három egyből a döntőbe jutott előfutamából, három viszont délután még középfutamra kényszerül a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon. Kora délután csatlakozott a döntősökhöz a futamát magabiztosan nyerő címvédő és olimpiai bajnok női kajak négyes is.

A második versenynapon a csütörtökihez képest alacsonyabb, 15 fok körüli hőmérséklet és előbb enyhe jobbos oldalszél, majd szembeszél fogadta a sportolókat a Bagsvaerd-tavon.

A hat szám közül egyedül férfi K-1 200 méteren nem volt lehetőség egyből a döntőbe kerülni, mert ugyan a 2024-es párizsi olimpián a sprinterek már nem mutathatják meg magukat, a legrövidebb táv versenye továbbra is népszerű a versenyzők körében, ezt a mezőny nagysága is alátámasztja. A Tokióban negyedik Csizmadia Kolos ezzel együtt már az előfutamban "odatette" magát, remek tempóban haladt, majd a hajó berúgását is gyakorolta, s az olasz Andrea di Liberto mögött második helyen célba érve készülhet a középfutamra.

Csizmadia Kolos a kajak-kenu világbajnokság K1 férfi 200 méteres versenyének előfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 17-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzá hasonlóan Balla Virág is vízre száll még délután, miután a női kenusok 200 méteres egyéni versenyében ötödikként zárt első pályáján, azaz nem sikerült élnie azzal a lehetőséggel, hogy az első három egyből a fináléba jut.

Férfi K-2 500 méteren - amely régi-új szám lesz a 2024-es ötkarikás műsorban - csak az első hely ért egyenes ágon döntőt. Az egyesben olimpiai bajnok Kopasz Bálint ezúttal győri klubtársával, Erdőssy Csabával próbálkozik ebben a számban, s bár jól lapátoltak az előfutamban, a mellettük evező németekkel nem bírtak, második helyük pedig esetükben is középfutamos folytatást jelent. Kopasz elmondta: csalódott, hogy nem sikerült nyerniük, mert mivel ő három számban is érdekelt ezen a vb-n, jó lett volna kihagyni a középfutamot.

  Ez így nagyon nem jó. Hiába indítottunk, nem tudtuk megelőzni a németeket

- tette hozzá.

Erdőssy Csaba (elöl) és Kopasz Bálint a kajak-kenu világbajnokság K2 férfi 500 méteres versenyének előfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 17-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A másik három számban ugyanakkor sikerrel jártak a magyarok.

Csipes Tamara friss olimpiai ezüstérmesként fölényesen nyerte a második előfutamot K-1 500 méteren, noha mint később kiderült, nem alakultak számára ideálisan a rajt előtti percek.

"Csak arra koncentráltam, hogy végig tudjak menni. A júniusi Európa-bajnokságon használhattunk széldzsekit, és én most is ebben akartam evezni, mert nagyon hideg van, de a stégről visszaküldtek, hogy vegyem le. Így az átlagos 20-25 perc helyett most mindössze 12 percem maradt a bemelegítésre ebben a hidegben, és így nem volt jó végigjönni" - mondta a parton a Honvéd klasszisa. - Az mondjuk jó érzés volt, hogy egyáltalán nem izgultam, talán mert az említett baki miatt nem is jutott rá időm. Nem kerültem erős futamba, tudtam, hogy én vagyok a legjobb és muszáj nyernem, ez pedig adott egy kis adrenalint."

Csipes Tamara a kajak-kenu világbajnokság K1 női 500 méteres versenyének előfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 17-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ebben a számban vasárnap rendezik majd a döntőt, csakúgy mint a két kenus számban, férfi C-2 500 méteren és női C-2 200-on, amelyekben egyformán az első három hely ért finálét. Előbbiben a két éve, Szegeden vb-ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó óriási csatában második lett spanyol riválisa mögött. A magyarok nagyon kihajtották magukat, a partra szállás után percekig tartott, mire nyilatkozni tudtak.

"Azt hittük, hogy sokkal könnyebb lesz ez az előfutam. Nem mentünk jól, ennél az elmúlt hetekben még egy edzés után, fáradtan is jobban teljesítettünk. Részemről ez talán annak tudható be, hogy az elmúlt napokban nem alszom jól. Remélem, ez változik és a döntőben már jobbak leszünk" - mondta Hajdu Jonatán.

Bragato Giada és Nagy Bianka kettőse ugyancsak másodikként ért be a 200 méteres versenyben - őket a kubaiak előzték meg -, így szintén készülhet a vasárnapi végjátékra.

Bragato Giada (elöl) és Nagy Bianka a kajak-kenu világbajnokság C2 női 200 méteres versenyének előfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 17-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kora délutáni programban a címvédő és olimpiai bajnok magyar női kajaknégyes meggyőző teljesítménnyel nyerte pénteki előfutamát 500 méteren, így már szintén készülhet a vasárnapi döntőre.

A tokiói játékokhoz képest annyi változás történt az egységben, hogy a betegsége miatt a vb-t kihagyni kényszerülő Bodonyi Dóra helyére Gazsó Alida Dóra került a negyedik beülőbe, de számára sem ismeretlen a négyes szereplés, miután két éve, a szegedi vb-diadal során ő volt a hajó vezérevezőse.

Az összeállítás módosult a nyári, ötkarikás játékokhoz képest, a taktika viszont nem: a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Gazsó összeállítású egység ugyanúgy az utolsó 200 méteren nyerte meg előfutamát, mint tette azt a japán fővárosban, és ezúttal is a fehéroroszok értek be mögöttük másodikként.

A Tokióban aranyérmes négyesben (képünkön) Kozák Danuta, Csipes Tamara és Kárász Anna mögött ezúttal nem Bodonyi Dóra, hanem Gazsó Alida ültForrás: MTI/Kovács Tamás

"Szokás szerint az elejét egy kicsit nyújtósabbra vettük és a táv felénél indítottunk, de azért ezúttal viszonylag kényelmes volt a tempó" - értékelt Kárász Anna, akinek ez az egy száma van a vb-n. - "Nem bánom, hogy nem kell sok futamot mennem, mert nagyon hideg van. Ezzel együtt jó volt végre rajthoz állni, hiszen már kedd óta itt vagyunk."

A két hete még a portugáliai utánpótlás világbajnokságon remeklő Gazsó elárulta: még soha nem ült a negyedik beülőben, de hamar hozzászokott.

"Nagyon örülök, hogy olimpiai bajnokokkal ülhetek egy hajóban, nagy megtiszteltetés" - fogalmazott.

A szolnoki Gál Péter négyesben már vízre szállt csütörtökön a Bagsvaerd-tavon, ezúttal pedig K-1 500 méteren mutatkozott be. Az első pálya - akárcsak riválisainak - a bemelegítést szolgálta, miután a népes mezőny miatt itt nem lehet egyből a döntőbe kerülni. Gál - akit tavaly kocogás közben elütött egy autó, súlyos sérüléseket szenvedett, s csak idén tért vissza a válogatottba - második helyen ért be a cseh Jakub Zavrel mögött, és szombaton folytatja a középfutamban.

Gál Péter a kajak-kenu világbajnokság K1 500 méteres versenyének előfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 17-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A dunaújvárosi Kiss Balázs negyedik lett a kenu egyesek 500 méteres küzdelmének második előfutamában, így Gálhoz hasonlóan rá is vár még egy középfutam szombaton délután.

A középfutamokat 14 órától rendezik, melyekben négy hajónk lesz érdekelt.