Vágólapra másolva!
Csütörtök óta Virth Balázs az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf új edzője. A 43 éves szakember biztos benne, hogy a készen kapott új versenyzője nem fog civakodni Kapás Boglárkával, akivel már hatodik éve dolgozik együtt teljes egyetértésben. Így attól sem kell tartania, hogy a két úszó közül valamelyik egyszer csak a maga nagyságát próbálná a másik sikeressége elé helyezni.

„Bogi, akinek nem volt kifogása Kristóf jövetele ellen, ugyanolyan erős karakter, mint az újdonsült olimpiai bajnok, ezért is fontos, hogy a közös edzéseiken mind a kettőjükre figyelem terelődjék. Ezért kértem meg Kovácshegyi Ferencet, akivel 1999 októbere óta dolgozom együtt, hogy legyen a segítségemre, így Bogi és Kristóf sem marad majd magára az edzéseken" – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az úszóedző, aki az elhunyt Széles Sándor tanítványának vallja magát, aki viszont sohasem tagadta, hogy a szakma csínját-bínját Széchy Tamás oldalán tanulta ki.

Virth Balázs egyszerre lesz Kapás Boglárka és Milák Kristóf edzője Forrás: jcohapress/Jocha Károly

Virth Balázsnak eddig csak egy elmélyült beszélgetése volt Milák Kristóffal, a végén pedig abban állapodtak meg, hogy nagy újításokra aligha lesz szükség.

Mi több, nem egyszer volt úgy, hogy közös edzést tartottunk, és a járványveszély nehéz hónapjaiban Attilával együtt fejlesztettük ki a hiánypótló edzésversenyek sorozatát, ami ugyan csak részben oldotta meg a problémákat, de legalább mosolyt varázsolt a versenyzők és az edzőik arcára. A jövőről most még csak annyit, hogy Bogi és Kristóf edzéseinek menete csak 50-60 százalékban fedi majd egymást, a fennmaradó részt testreszabottnak nevezhetem. Folyamatosan várom a visszajelzéseket Kristóftól, azokból szűrhetem le, hogy milyen kisebb módosításokra lehet szükség."

Dr. Wladár Sándor, a MUSZ elnöke szerint Virth Balázs jó választás Milák Kristóf mellé Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Az első szakmai egyeztetés során Virth Balázs arról is értesült, hogy idén, és jövőre, az olimpiát követő esztendőben, amit úgy is lehetne nevezni, mint a párizsi nyári játékok felé vezető út első etapját, a 200 pillangón világcsúcstartó úszó, hol tervezi megmérettetni magát.

„Noha a rövidpályás versenyek nem tartoznak Kristóf kedvencei közé, ott szeretne lenni az idei kismedencés Európa- és világbajnokságon is, az pedig esze ágában sincs, hogy 2022-ben lemondjon a másik duplázástól, így a felkészülése az Eb mellett a vb-ről is szól majd. Csupán az kérdéses, hogy csatlakozik-e Hosszú Katinka csapatához az ISL versenysorozat következő szakaszában, mert ha az Iron kiesik, és úgy tűnik, hogy ez be fog következni, Miláknak egy feladattal kevesebbet kell megoldania" – mondta befejezésül Virth Balázs, hozzátéve, hogy közös munkájuk jövő hétfőn kezdődőik el a Duna Arénában, ahol ott lesz velük Milák eddigi edzőtársa, Márton Richárd is.